Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Kambodzalaisessa perheseminaarissa opittua

 

Kesäkuussa minulla oli tilaisuus osallistua Joseph Keon vetämään perheseminaariin Kampotissa, Kambodzassa. Seminaarissa aviopuolisot opettelivat tukemaan toisiaan ja pohtivat yhteisöissään ilmeneviä ongelmia.

Orpokodin kokoontumistilaan on järjestetty punaisia muovituoleja riviin. Dataprojektori ja kitara odottavat tulijoita. Pastori Joseph Keo järjestelee osallistujille jaettavia kirjasia pinoon, ja Krusa-FM:n koordinaattori Chann Sam miettii sopivaa kevennystä tilaisuuden alkajaisiksi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Joseph Keo selittää, että tämän perheseminaarin tavoitteena on innostaa aviopareja tukemaan toisiaan. Tällä kertaa seminaarin osallistujat ovat pienten maaseutukylien kirkkojen johtajia, joten heidän tulee olla esimerkkinä muille, niin aviopuolisoina kuin hengellisinä esikuvina.

Tutustuin perheseminaarin osallistujaan Channaryyn puolisoineen. Channary kuuluu Kampotin Kristilliseen assosiaatioon, jonka tehtävänä on koordinoida alueella toimivien kirkkojen työtä. Esimerkiksi jos joku haluaa perustaa seurakunnan tietylle alueelle, yhdistys tutkii, onko alueella jo toimivia kirkkoja. Jos sellainen jo on, uuden seurakunnan perustajaa kehoitetaan perustamaan seurakuntansa sellaiselle alueelle, missä ei vielä ole kristillistä toimintaa. Kompotin seurakunnat toimivat yhteistyössä, eikä niiden välillä ole kilpailua tai oppiriitoja. Kaiken ylimmäisenä on usko Jumalaan.

Channary kertoo, että buddhalaisuus on valtion uskonto, mutta muihinkin uskontoihin saa kuulua. Jeesuksesta saa kertoa, kunhan ei paina Buddhaa alas eikä puhu alentavasti buddhalaisuudesta.

Channary osallistuu perheseminaariin ensimmäistä kertaa. Hän tuli sinne, koska on itse yrittänyt motivoida eri seurakuntien johtajia tulemaan. Hän informoi yleensä seurakuntia kaikista alueen tapahtumista. Hän ja hänen vaimonsa tapasivat Kampong Somissa (engl. Sihanoukvillessä) seminaarissa. Hän meni sinne, koska hänen kristityt vanhempansa sitä suosittelivat. Ja seminaarissa ollessaan hän löysi Kristuksen.

Channaryn mielestä perheseminaari on hyväksi aviopareille siinä, että he voivat tukea toisiaan. Joko niin, että vaimo osaa tukea miestänsä tämän työssä tai mies tukea vaimoaan tämän työssä.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa