Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Israelin itsenäisyys ja presidentti Truman

 

Tänä vuonna Israelin itsenäisyyspäivää aletaan juhlia juutalaisen kalenterin mukaan toukokuun 8:nnen päivän iltana, ja samalle päivälle osuu myös Missourin osavaltiossa vietettävä presidentti Harry Trumanin päivä hänen 135 vuotta sitten tapahtuneen syntymänsä johdosta.

Että mitäkö tekemistä näillä kahdella on toistensa kanssa?

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

The Palestine Post (nykyinen Jerusalem Post) uutisoi etusivullaan 16.5.1948:

Ensimmäinen itsenäinen juutalainen valtio 19 vuosisataan syntyi Tel Avivissa Britannian Palestiinan-mandaatin päättyessä perjantaina keskiyöllä, joutuen välittömästi tulikokeeseen. Kun ”Medinat Yisrael” (Israelin valtio) julistettiin perustetuksi, taistelu Jerusalemista riehui, ja suurin osa kaupungista päätyi juutalaisille. Samaan aikaan presidentti Truman ilmoitti, että Yhdysvallat myöntää tunnustuksen uudelle valtiolle. Muutama tunti myöhemmin muslimiarmeijat tunkeutuivat Palestiinaan etelästä, idästä ja pohjoisesta, ja Tel Aviviin hyökättiin ilmasta. Perjantaina Yhdistyneiden Kansakuntien erityisistunto päättyi sen hyväksyttyä päätöslauselman sovittelijan nimittämiseksi, mutta ilman minkäänlaista toimenpidettä liittyen 29.11. tehtyyn jakopäätökseen.

Juutalaisvaltion juhliessa tänään 71:ttä itsenäisyyspäivää, sen ympärillä riehuu edelleen kansoja, jotka haluaisivat kitkeä sen pois maailmankartalta, mutta Israelin juuret ovat niin syvällä muinaisuudessa ja sen olemassaolo Kaikkivaltiaan valvonnassa, ettei kukaan sen vihollisista tule yrityksissään onnistumaan. Tästä myös Yhdysvaltojen presidentti Harry Truman oli tietoinen, mikä sai hänet toimimaan päättäväisesti juutalaisen kansan turvasataman perustamiseksi Palestiinaan.

Harry Trumanille Raamattu, rukous ja usko merkitsivät paljon. Ne näkyivät ja kuuluivat lähes kaikessa, mitä hän sanoi tai kirjoitti. Hän kertoi lukeneensa Raamatun läpi kahdesti ennen kahdettatoista ikävuottaan, ja hän löysi elämänsä esikuvat niin Vanhan kuin Uuden testamentin sankareista. Raamatun äärellä ja pyhäkoulussa viettämänsä ajan vuoksi Truman muisti useita jakeita ulkoa vielä vanhoilla päivillään.

Truman ei pitänyt uskoaan tai raamatullisia totuuksia vakan alla. Mooseksen kymmenestä käskystä ja Jeesuksen vuorisaarnasta tuli hänelle moraalinen kompassi, jonka avulla hän suuntasi elämäänsä ja politiikkaansa, kymmenen vuoden ajan senaattorina ja kahdeksan vuotta presidenttinä.

Ilman ymmärrystä Harry Trumanin koko eliniän kestäneestä kiinteästä ja läheisestä suhteesta Raamattuun, hänen toimensa Israelin valtion perustamisessa vaikuttaisivat vain poliittisilta. Monet historioitsijat ovat tulkinneet hänen Palestiinan politiikkansa vain yhdeksi keinoksi kalastella juutalaisten ääniä ja saada heidät kirjoittamaan shekkejä tuleville kampanjoille. Syvempi tutustuminen Trumanin elämään ei tue tuota käsitystä. Presidentin vakaumuksen ja poliittisten toimien syvempi tarkastelu kertoo aivan muusta: hänen linjauksensa ja päätöksensä juutalaisten paluusta Palestiinaan syntyi suoraan Raamatun perusteella.

Israelin ensimmäinen Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Eliahu Elath ja päärabbi Isaac Halevi Herzog tulivat Valkoiseen taloon 10. toukokuuta 1949 tapaamaan Trumania. He osoittivat kiitollisuuttaan presidentin toimista, jotka olivat mahdollistaneet Israelin valtion synnyn. Truman oli kiinnostunut kuulemaan päärabbin käsityksiä tapahtuneesta, mihin tämä vastasi:

Jumala laittoi teidät äitinne kohtuun, jotta toimisitte välikappaleena ja mahdollistaisitte Israelin uudelleensyntymisen kahdentuhannen vuoden jälkeen. Samanlainen tehtävä oli annettu erään toisen suuren valtion päämiehelle, Persian kuninkaalle Kyyrokselle, jonka vastuulla oli lunastaa ja palauttaa juutalainen kansa esi-isiensä maahan.

Sitten rabbi luki Raamatusta Esran kirjan ensimmäisen luvun toisen jakeen: ”Näin sanoo Kyyros, Persian kuningas: Herra, taivaan Jumala, on antanut minulle kaikki maan valtakunnat. Hän on nyt käskenyt minun rakentaa itselleen temppelin Juudan Jerusalemiin.” Rabbi jatkoi: ”Teille annettiin tehtävä, jonka aikoinaan toteutti mahtava Persian kuningas, ja että myös te, kuten kuningas Kyyros, tulette saamaan kunniapaikan juutalaisissa aikakirjoissa.”

Suurlähettiläs Elathin mukaan Truman nousi tuolistaan suuressa tunnekuohussa silmät kyynelissä, kääntyi päärabbin puoleen ja kysyi, voisiko hänen tekemisiään todella verrata tuolla tavoin, että Kaikkivaltiaan Jumalan käsi olisi ollut mukana häntä ohjaamassa.

Tätä rabbin esittämää oletusta vasten ei liene sattumaa, että Trumanin kotikaupunki oli nimeltään Independence, suomeksi itsenäisyys. Nomen est omen.

Jewish Telegraphic Agencyn 14.7.1949 päivätyn uutisen mukaan päärabbi arvioi Trumanin tapaamista sanoen, että hän on mahtava, suoraselkäinen mies, joka ei ainoastaan arvosta juutalaista käsitystä moraalisista periaatteista vaan tuntee myös Raamatun ja kunnioittaa juutalaista kirjoitettua lakia.

Kun Truman oli myöhemmin ystävänsä Eddie Jacobsonin kanssa vieraana New Yorkin juutalaisessa teologisessa seminaarissa, Jacobson sanoi puheenvuorossaan, että hän esittelisi heille miehen, joka auttoi perustamaan Israelin valtion. Siihen väliin Truman huusi nopeasti: ”Auttoi perustamaan Israelin? Olen Kyyros, olen Kyyros.”

Alfred Lilienthal, Trumanin Palestiinan politiikan vastustaja, työskenteli Yhdysvaltojen ulkoministeriön palveluksessa ja osallistui YK:n perustamiskonferenssiin San Franciscossa ennen siirtymistään antisionistisen American Council for Judaism -järjestön lakimieheksi Washingtoniin. Hän kertoi näkemyksensä Trumanin motivaatiosta Israelin valtion tunnustamisen taustalla:

Truman oli raamatullinen fundamentalisti, joka jatkuvasti viittasi näihin Vanhan testamentin sanoihin: ”Tämän maan minä luovutan teille. Menkää ottamaan haltuunne se maa, josta minä olen valalla vannoen antanut lupauksen teidän isillenne Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille sekä heidän jälkeläisilleen. (5. Moos. 1:8).

Presidentin erityisavustajana vuosina 1946–1950 toiminut Clark Clifford muisteli C-SPAN -kanavan haastattelussa 28.7.1991 Israelin itsenäistymisprosessia ja kertoi Trumanin olleen intohimoinen ja utelias raamatuntutkija, erityisesti vanhan testamentin osalta. Cliffordin mukaan presidentti viittasi usein viidennen Mooseksen kirjan jakeisiin, joiden mukaan ”päivä tulee, kun sinut viedään isiesi maahan ja siitä tulee sinun omasi.” Cliffordiille oli selvää, että Truman  tekisi kaikkensa auttaakseen juutalaisia saamaan kotimaansa.

Clifford kertoi USA:n entisen apulaisulkoministerin Richard Holbrookin 1988 tekemässä haastattelussa Trumanin jakaneen kanssaan ajatuksia Vanhan testamentin profetioista, jotka liittyivät juutalaisten paluuseen luvattuun maahan. Clifford, joka piti itseään amatöörinä Raamatun tuntemisessa, muisteli vaihtaneensa jakeita presidentin kanssa. Yksi vaikuttavimpia jakeita oli Viidennen Mooseksen kirjan 34. luvun ensimmäinen jae:

Mooses nousi Moabin tasangolta Nebonvuorelle, Pisgan huipulle, joka on Jordanin itäpuolella vastapäätä Jerikoa. Herra näytti hänelle koko maan: Gileadin, Danin, Naftalin, Efraimin ja Manassen alueet ja koko Juudan maan läntiseen mereen saakka, Negevin sekä Jordanin alangon.

Cliffordin mukaan saatoit ottaa vanhan Raamatun kartan ja nähdä siinä nykyisen Israelin rajat.

Kursiiviteksti on ote kirjastani Israelin ihme ja presidentti Truman (Aikamedia 2018)