Hyvä ihminen on hyvä rakastaja

 

Viikonloppu on alkamassa. Moni perheellinen kiiruhtaa kotiin rakkaitaan kohtaamaan. Viikonvaihteet, erityisesti lauantait – lomista puhumattakaan! – on pakattu täyteen läheisiä koskevia odotuksia. Mitä ihmettä tehdä, että ne edes jollain tasolla täyttyvät?

Puolison ja lasten rakastaminen tapahtuu ruohonjuuritasolla. Juuri siksi rakkautta pitää ja voi harjoitella arjessa. Usein hyvä ihminen on hyvä rakastaja. Eikä sellaiseksi kasveta sattumalta.

Kalenterivuosi 2023 – Lähdemedia

Avioliitto kaipaa onnistuakseen klassisia hyveitä: rohkeutta, oikeudenmukaisuutta, käytännöllistä viisautta sekä kohtuullisuutta ja itsehillintää. Tarvitaan myös kristillisiä hyveitä, kärsivällisyyttä, lempeyttä, nöyryyttä, kuuliaisuutta, kestävyyttä, uskollisuutta ja yksimielisyyttä.

Rohkeutta tarvitaan heti suhteen alkumetreillä sen aloittamiseen sekä jatkossa omien virheiden myöntämiseen. Oikeudenmukaisuus astuu kuvaan silloin, kun käydään kädenvääntöä oman ajan käytöstä tai yhteisen työtaakan jakamisesta. Viisauden hyve auttaa priorisoimaan ajankäyttöä. Itsehillinnän hyve kannustaa suitsimaan rakkaudelle tuhoisia riippuvuuksia. Kohtuullisuuden hyve vapauttaa nauttimaan elämän pienistä iloista.

Hyveitä, Paavalin sanoin Hengen hedelmiä, viljelemällä suhdetta latistavat käytösmallit vaimenevat ja elämänlaatu paranee. Usein rakkaudelliset tunteet seuraavat rakkaudellisia tekoja. Mutta tämäkään ei synny itsestään. Usein vasta elämän vastoinkäymiset luovat meihin sitä sinnikkyyttä ja hetkeen tarttumisen kykyä, joka auttaa rakastamaan puolisoa syvemmin.

Pitkän avioliiton haaste on opetella yhä uudestaan rakastamaan samaa ihmistä. Rakkaustohtori Jason Lepojärvi on viisaasti todennut, ettei kenellekään ole olemassa yhtä oikeaa puolisoa. Me kaikki olemme eräässä mielessä toisillemme vääriä. Siksi rinnalle on etsittävä joku riittävän hyvä ja sovitettava itsensä häneen. Asian tiedostaminen vapauttaa suhteen ylimaallisten odotusten taakalta. Ja ennen muuta: hyveet auttavat rakastamaan häntä niissä tilanteissa, joissa se tuntuu kaikkein vaikeimmalta.

 
Kalenterivuosi 2023 – Lähdemedia

Aiheet