Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Emeritusprofessori Markku Ojanen: Miksi Christianity Today -lehti oli oikeassa vaatiessaan presidentti Trumpin eroa?

 

Pasi Turunen puolusti Seurakuntalainen -blogin kirjoituksessa 21.12.2019 kristillisen oikeiston näkemyksiä. Sen merkittävä edustaja Franklin Graham kuuluu Trumpin kannattajiin. Kirjoituksessa kuvataan Trumpin ansioiksi seuraavia asioita:

 • Talous on vahvempi kuin 50 vuoteen
 • Armeijan suosiminen
 • ISIS ja kalifaatti on kukistettu
 • Edulliset kauppasopimukset
 • Abortin vastustaminen (erityisen tärkeä asia)
 • Puolustanut uskonnon vapautta
 • Puolustanut kristinuskoa
 • Vastustanut vasemmiston etenemistä (mikä on moraalisesti hyvää)
 • Israelin puolustaminen (erityisesti suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin)

Nämä asiat ovat kaikkea muuta kuin yksiselitteisiä. Yhdysvaltain talous lähti nousuun jo presidentti Obaman aikana. Taloutta ja armeijaa on ”vahvistettu” lainaa ottamalla ja osoittamalla rahaa esimerkiksi muuriin Meksikon rajalle. Terveydenhoito jättää köyhät ja pienipalkkaiset oman onnettomuutensa nojaan. Yhdysvaltain puolustukseen käyttämät rahat ovat jo nyt järkyttävän suuria. Varoja olisi suunnattava sosiaalisiin uudistuksiin. Kauppasopimukset voivat lyhyellä tähtäimellä olla edullisia, mutta johtavat helposti sellaiseen protektionismiin, josta on vahinkoa. On omituista, että vapaakauppaa yleensä suosivat republikaanit ovat tässä Trumpin tukena.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

On turha kuvitella, että ISIS ja kalifaatit on kukistettu. Jos nämä saataisiin kukistettua, Trumpin politiikalla syntyy uusia tilalle. Iranin armeijan johtavien upseerien murhaaminen oli rikos aivan huolimatta siitä, miten pahoja tekoja nämä olivat tehneet. Murha yhdistää eripuraista Iranin kansaa ja on omiaan lisäämään terrorismia. Nämä toimet asettaa kristityt vaaraan arabimaissa. Yhdysvaltain kansalaisille monin verroin suurempi vaara kuin terroristiryhmät on Kansallinen kivääriyhdistys, joka ei anna puuttua aseiden holtittomaan ja vaaralliseen käyttöön. Mitä enemmän aseita, sitä enemmän ihmiset tappavat toisiaan tahallaan ja vahingossa.

Vainottuja kristittyjä ei auta uhoaminen tai aggressiiviset sotilaalliset toimet. Uskonnon vapauden puolustaminen on toki hyvä asia, mutta sen tulee koskea myös Yhdysvaltoihin muuttavia muslimeja, joihin Trump on suhtautunut torjuvasti. Israelin yksipuolinen tukeminen ei sekään ole omiaan edistämään rauhaa Lähi-Idässä. Trump ei suinkaan tee näillä toimillaan Amerikkaa suureksi vaan pienentää Amerikan moraalista vaikutusvaltaa. Ehkäpä tarkoituskin on korvata moraalinen vaikutusvalta uhkailulla ja aseiden käytöllä.

”Syntymättömien oikeus elämään” on kristillisen oikeiston ykkösasia. Kyse on aidosti moraalisesti vaikeasta asiasta, mutta suuri ongelma on siinä, että abortin saamisen vaikeuttaminen vaatii ankaraa lainsäädäntöä ja johtaa säännöllisesti laittomiin abortteihin. Huolehtivatko kristillisen oikeiston kannattajat niistä lapsista, jotka syntyvät köyhiin perheisiin? Pakolla synnytettyjen lasten kohtalo on usein kova.

Kaikenlaisten järkevien uudistusten kuvaaminen vasemmistolaisena tai peräti kommunistisena on julmaa äärioikeistolaista politiikkaa. Jos jotakin Yhdysvallat kaipaa, niin pohjoismaista tasa-arvoon tähtäävää yhteiskuntapolitiikkaa. Yhdysvalloissa eletään oikeiston markkinoimaa ideaa, jonka mukaan rikkaiden rikastuminen suosii myös köyhiä. Rikkaiden rikastuminen suosii vain rikkaita ja juuri sellaista politiikkaa Trump ajaa. Rikkaiden osuus kansantulosta on Yhdysvalloissa koko ajan lisääntynyt. En ole vasemmistolainen, mutta tämä ei mielestäni ole oikein.

Sitten moraali, joka oli Christianity Today –lehden ydinasia. Trumpin eroa vaativassa kirjoituksessa häntä jopa kehuttiin monista noista yllä mainituista asioista, mutta mitä on sanottava henkilöstä, joka on jatkuvasti rikkonut seuraavia käskyjä:

 1. Älä tapa (antanut käskyn murhata)
 2. Älä tee aviorikosta
 3. Älä varasta (haluttomuus julkistaa verotietoja saa epäilemään, että Trump on pimittänyt varoja Yhdysvaltain kansalta)
 4. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.

Erityisen kauheaa on Trumpin jatkuva valehtelu. Niiden määräksi on jo laskettu tuhansia. Vaikka olisi kuinka sokea tahansa oman poliitikkonsa suhteen, kaikkia valheita ei voi kieltää. Minulle riittäisi yksi omaa etua palveleva törkeä valhe siihen, jotta siirtäisin kannatukseni johonkin toiseen henkilöön. Olen varma, että kymmeneen käskyyn suhtaudutaan kristillisen oikeiston piirissä periaatteessa hyvin vakavasti. Miksi niitä nyt vähätellään ja sanotaan, että mitäpä niistä, kun hän tekee noita hyviä asioita. Silloin oletettu hyvä tarkoitus pyhittää keinot eikä sellainen voi olla kristillisen moraalin mukaista.

En osaa tarkasti määrittää, mitä käskyä Trump on rikkonut pyrkiessään edistämään omia etujaan suhteessa vieraisiin valtoihin. Siitä on jo vahvaa näyttöä, jonka kristillinen oikeisto sokeudessaan torjuu. Ehkä kyseessä on kymmenennen käskyn rikkominen: ”Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.” Kristillinen oikeisto voisi vilkaista myös Uuden testamentin puolelle ja katsoa, mitä siellä sanotaan esimerkiksi armollisesta ja rakastavasta suhtautumisesta lähimmäiseen, jopa aivan vieraaseen henkilöön. Ei ole oikein antaa samalla ja paljon kovemmalla mitalla takaisin, jos saa kritiikkiä osakseen.

Markku Ojanen

Emeritusprofessori, Lempäälä