EIKÖ MITÄÄN OLE OPITTU?

 

Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen 75-vuotisjuhla aikaan sai Suomessakin reaktioita, joita ei haluaisi todeksi uskoa: Turussa töhrittiin synagogan seinät punavärillä, ilmeisesti veren väriä tavoitellen, ja Tampereella uusnatsit polttivat Israelin lipun. Muutenkin juutalaisiin kohdistuvat erilaiset vihanilmaisut, vihapuheet ja viharikokset ovat lisääntyneet

Surettaa nämä viime päivien uutiset. Antisemitismi on tosiasia myös Suomessa. Jotkut sanovat, että juutalaisvastaiset ovat vain pieni ryhmä. Mutta maamme ilmapiiri on nyt sellainen, että tuollaiset pienet ryhmät haluavat kasvaa ja pystyvät kasvamaan. Antisemitismi on yhteiskunnan syöpä, joka synnyttää uusia ja uusia etäpesäkkeitä. Jotain olisi tehtävä, jotta tauti voitaisiin juuria pois suomalaisten moraalista selkärankaa heikentämästä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Suomen historia ei ole antisemitismistä puhdas. Natsi-Saksan aikana juutalaisvastaisuus levisi myös meillä. Ei edes kristittyjen suhtautuminen ollut kirkas, vaan paljon oli pappeja ja seurakuntien aktiiveja, jotka myötäilivät Saksasta levinneitä aatteita. Onneksi sodan aikana Suomen johtomiehet, Mannerheim kärkenä, pystyivät säilyttämään moraalisen ryhtinsä Saksan painostuksesta huolimatta. Sodan jälkeen Suomessa on ollut paljon näkyvää juutalais- ja Israel-myönteisyyttä, mutta on antisemitismiäkin koko ajan ollut. Se on tosin osittain kätketty Israel-vastaisuuteen. Ja nyt trendinä on antisemitismin kasvu.

Antisemitismi tarvitsee vastavoiman, vastaliikkeen. Tarvitaan ihmisiä, jotka asettuvat juutalaisten rinnalle, puolustavat juutalaisten täysiä ihmisoikeuksia, uhmaavat juutalaisvastaista ajan henkeä. Ennen muuta meidän kristittyjen on oltava tämä vastavoima; kristityn identiteettiin kuuluu juutalaisten siunaaminen, lohduttaminen, rakastaminen.

Antisemitismille luo kasvualustaa se suvaitsemattomuuden aalto, joka  kohdistuu moniin muihinkin kansanryhmiin, etnisiin tai uskonnollisiin. Kristityn on syytä asettua koko sitä systeemiä vastaan, jossa ihmisiä leimataan huonommiksi ja paremmiksi rodun tai uskonnon mukaan. Kristityn on ”kunnioitettava kaikkia, rakastettava veljiä, peljättävä Jumalaa” Pietarin sanoin. Ihmisen kunnioittaminen ja tämän vihaaminen on toisensa pois sulkevat vaihtoehdot.

Pietari jatkaa vielä ”kunnioittakaa kuningasta.” Presidentti Niinistö toimi tyylikkäästi ja  arvokkaasti osallistuessaan Auschwitz-muistotilaisuuksiin Israelissa ja Puolassa samoin kuin tuomitessaan Turun synagogaan kohdistuneen antisemitistisen ilkivallan, Tällaista ”kuningasta” on helppo kunnioittaa.