Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Antisemitismi nostaa iljettävää päätään, kun uskovat uppoavat salaliittojen syövereihin 

 
Poika selaa nettiä

Kuva: Avi Richards, Unsplash.

Ystäväni pyysi minulta kommenttia eräästä TokenTubessa pyörivästä videosta. Siinä itseään kristittynä ja totuuden puhujana pitävä nainen jakoi terveysvinkkejä ja esitti näkemyksiään monista ajankohtaisista teemoista. Hymyni hyytyi, kun hän alkoi ladata arviotaan Israelista ja juutalaisista: Kaikki juutalaista syntyperää olevat eivät hänen mukaansa ole todellisia juutalaisia. He kuuluvat Ilmestyskirjaa lainaten Saatanan synagogaan. Lisäksi hän väitti, että Israelin johto ja terveysviranomaiset ovat globaalin salaliiton eturintamassa masinoimassa ihmiskunnan surmaamista. He käyttävät omia kansalaisiaan koekaniineina injektoiden heihin perimää muuttavia biologisia aseita ja kloonaten ihmisiä. Johtopäätös esityksessä oli, että Israel ja Kiina ajavat täyttä vauhtia yhdessä uutta maailmanjärjestystä

Pitkä video on julkaistu suomeksi tekstitettynä joulukuun jälkipuoliskolla, ja sen on nähnyt jo yli 12 000 ihmistä. En jaa lähdettä, koska en halua, että kukaan etsiytyy tutkimaan sitä. Kommenttikentässä joku kirjoittaa nimimerkin takaa: ”Tämä haastattelu vahvisti sen, että ihmiskunta on nyt kolmannessa maailmansodassa, jossa käydään selviytymistaistelua valtaa pitävän satanistisen sionistisen eliitin ja ihmiskunnan välillä.”

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Olen aikaisemmin havainnut antisemitistisiä äänenpainoja lähinnä niillä kristityillä, jotka ovat niin omistautuneita palestiinalaisten asialle, että ovat kadottaneet kykynsä tarkastella tilannetta laajemmasta näkökulmasta. Holokaustin tutkimuksesta väitellyt Susanna Kokkonen kertoo kuitenkin huomanneensa, että koronapandemia on lisännyt Israelin arvostelua myös kristittyjen riveissä. Israel-kritiikki uusissa muodoissaan hiipii sinnekin, missä sillä ei ole aiemmin ollut jalansijaa. 

Antisemitismi eli juutalaisviha on hyvin vanha ilmiö. Sitä esiintyi jo antiikin aikana, ja kristinuskon myötä se vahvistui ja levisi uusille alueille. Poliitikot ja muut ideologit alkoivat selvemmin käyttää sitä omien tarkoitusperiensä ajamiseen 1800-luvun lopulta lähtien, ja tämä kehitys huipentui juutalaisten joukkotuhoon natsivallan aikana. Siionin viisaiden pöytäkirjat on 1900-luvun alussa julkaistu materiaali, jonka väitettiin paljastavan juutalaisten suunnitelma ottaa koko maailma hallintaansa. Pöytäkirjat on moneen kertaan todettu väärennetyiksi, mutta silti siinä esitetyt väitteet ja stereotypiat heräävät aina aika ajoin uudelleen henkiin. 

Kun kansaa tai koko maailmaa kohtaa kriisi, ennemmin tai myöhemmin sama kuvio toistuu: juutalaisia syytetään siitä. Valitettavasti koronapandemia ei ole ollut poikkeus. Antisemitistiset hyökkäykset ovat lisääntyneet. Keväällä 2020 Iranista lähti liikkeelle ajatus, että Israel levittää virusta tahallaan. Israelin tehokkaasti edennyt rokotuskampanja on saanut paljon huomiota ja provosoinut sosiaalisessa mediassa vihaisia väitteitä siitä, kuinka rokotukset ja koronarajoitukset ovat ”uutta holokaustia.” Kristitytkin ovat liittyneet kritisoijien kuoroon, ja lisänneet lauluun oman säkeistönsä antikristuksesta ja lopunajallisista kauhuskenaarioista. Valitettavasti myös täällä Israelissa jotkut messiaaniset juutalaiset ovat erehtyneet demonisoimaan maansa johtajia. Uskovat tuskin huomaavat toistavansa ikiaikaisia antisemitistisiä stereotypioita juutalaisten viekkaudesta. Salaliittoteoriat eivät nimittäin nykyään välttämättä puhu avoimesti juutalaisista, mutta raaputtamalla hieman niiden pintaa antisemitismin iljettävät sarvet usein tulevat näkyviin.   

Mikä johtaa uskovat sekaantumaan salaliittoihin? Taustalla lienee samoja psykologisia ja sosiologisia syitä kuin muillakin ihmisillä. Maailma on mutkikas, ja salaliittoteoriat tarjoavat yksinkertaisen vastauksen kysymykseen, kuka on syyllinen meitä kohdanneeseen onnettomuuteen. Kristityt saavat tämän ohella lisäpotkua innokkaasta lopun aikojen ja Ilmestyskirjan tutkimisesta. Jeesuksen paluun odotuksen tulisi olla meidän jokaisen perusasenne ja sydämen kaipaus, mutta meidän ei silti kannattaisi olla liian innokkaita näkemään paholaisia ja pedon merkkejä rokotuksissa, koronapasseissa ja muissa sellaisissa asioissa, joilla ei ole mitään tekemistä Jeesuksen tunnustamisen kanssa. Vieläkö muistat 80-luvun kohun viivakoodeista? Entä vuosituhannen taitteen uudet pankkikortit siruineen? Oltiin aivan pedon merkin ja Ilmestyskirja-liven kynnyksellä, kunnes vähitellen kaikki tottuivat uuteen teknologiaan. Uskovilla näyttää olevan välillä ihan hämmästyttävän lyhyt muisti.  

Salaliittoihin uskominen on kehno valinta, koska se johdattelee ihmisen hyllyvälle maaperälle epäilemään kaikkia ja kaikkea. Siinä hetteikössä totuutta ja valhetta on kohta mahdoton mitenkään enää erottaa toisistaan. Netissä ja sosiaalisessa mediassa käydään jatkuvaa totuuden ja valheen välistä taistelua. Levitätkö huomaamattasi jotain, joka synnyttää vihaa ja voimistaa esimerkiksi antisemitististä liikehdintää? Niin voi käydä sille, joka jakaa sosiaalisessa mediassa väitteitä tutkimatta niiden alkuperää. Vaihtoehtomedian jännittävä maailma saattaa houkuttaa puoleensa, mutta on hyvä tiedostaa, että siellä ei kanneta journalistista vastuuta. Siellä täydellisessä vapaudessa ei seurata edes niitä eettisiä periaatteita, joita valtamedia pyrkii noudattamaan. 

Susanna Kokkonen toteaa luennossaan Antisemitismin muuttuvat kasvot ajassamme, että historiaan kannattaa perehtyä, koska menneisyys on opettajamme katsoessamme tulevaisuuteen. Antisemitismi ei tule häviämään maailmasta. Israel ja sen johtajat ovat tavallisia, erehtyviä ihmisiä puutteineen ja hyvine pyrkimyksineen, mutta samaan aikaan valitulla kansalla on Jumalalta saatu kutsumus. Sen toteutumisen päävihollisemme haluaa loppuun saakka estää. Kristittyinä meidän tulee valvoa, ettemme vain vahingossakaan ole edistämässä valheen isän synkkää suunnitelmaa ja aiheuttamassa kärsimystä juutalaisille. Historialla on liian usein tapana toistaa itseään.

 

 
Kylvaja artikkelibanneri