Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Älä yritä omin voimin

 
Älä yritä omin voimin, kirjoittanut Mari-Anna Stålnacke
Photo by Pascal Bullan on Unsplash

Sain itseni kiinni ajattelemasta, etten tohdi pyytää Jumalalta rukouksessa jotain itselleni, kun niin monella on paljon suuremmat tarpeet ja maailmakin on aivan sekaisin. Ajattelin, ettei minulla ole oikeutta pyytää, kun pyydän jotain arkista ja pientä, ehkä turhamaistakin. Ajatteletko sinä koskaan näin? Minusta tuntuu, että tämä on vihollisemme hienovarainen keino pitää meidät kahlittuina. Aivan kuin hän kuiskisi korviimme, ”Ei sinulla ole oikeutta sitä pyytää” tai ”Ei siitä sinulle riitä”. Ja siksi jatkamme aina vaan yksin yrittämistä, vaikka läpi harmaan kiven. Mutta minä sanon sinulle: ”Älä yritä omin voimin”.

Miten niin? Vastustajamme vetoaa omavoimaisuuteemme, hän haluaa, ettemme käyttäisi Jumalan armovoimaa, apua ja siunauksia elääksemme voimaannettuina ja onnellisina Jumalan lapsina. Valitettavan hyvin hän onnistuukin lannistamaan uskovaiset, vai mitä? Jos emme luovu alemmuuttamme armosta niin sitten omavoimaisuuttamme.

KRS Krito 10.-23.6.

Kun tätä asiaa rukouksessa purin Taivaan Isälle, sain ymmärtää, että ei minulle kuuluva armo ja apu ole toisilta pois. Me kaikki saamme rohkeasti pyytää, mitä milloinkin tarvitsemme. Jumalalla ei ole pula armosta eikä hän kaikkivaltiaana ole kyvytön auttamaan. Hänellä on armoa meille jokaiselle ja jos emme pyydää armoa itsellemme, se ei mene jollekin muulle, vaan jää käyttämättä. Eikä tässä maailmassa ole mitään surullisempaa kuin hylätty armo.

Joka puhuu, puhukoon Jumalan antamin sanoin, ja joka palvelee, palvelkoon voimalla, jonka Jumala antaa, jotta Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta. Hänen on kirkkaus ja valta aina ja iankaikkisesti. Aamen. (1. Piet. 4:11)

Älä yritä omin voimin

Meidät on kaikki kutsuttu elämään Jumalan yhteyteen ja palvelemaan häntä omalla elämällämme. Mutta tämän on tarkoitus tapahtua voimalla, jonka Jumala antaa, ei omavoimaisesti. Joten meidän ei tule sinnitellä ilman armovoimaa ja Jumalan apua, sillä omin voimin emme pitkälle pötki. Kun pyydämme apua, saamme kokea samalla yhteyttä Jumalan kanssa. Ja tämä yhteys Jumalan kanssa on kaiken uskon ja onnen ydin, siinä saamme kokea sellaista rauhaa ja iloa, jota maailma ei voi koskaan tarjota.

Herran armoa on se, että vielä elämme,
hänen laupeutensa ei lopu koskaan.
Joka aamu Herran armo on uusi,
suuri on hänen uskollisuutensa.
Sieluni sanoo: »Herra on kaikkeni,
häneen minä turvaan.»

(Valitusvirret 3:22-25)

Joten, rakas ystävä, älä yritä omin voimin, älä hylkää armoa. Sen sijaan pyydä rohkeasti apua, sinun saamasi apu ei ole keneltäkään muulta pois. Päinvastoin, armo voimaannuttaa sinut palvelemaan tehtävissäsi siten, että siunaus säteilee kaikkialle ympärillesi. Rohkaistu etsimään Jumalaa ja hänen apuaan kaikessa, mitä teet. Siten sinun vaikutusvaltasi moninkertaistuu. Silloin me sekä annamme että vastaanotamme armoa armon päälle. Silloin ikuisuus koskettaa meitä jo nyt.

Osa kirjoitusta, joka on julkaistu Armoa Arkeesi -sivustolla.