Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

”Lähetystyötä tehtävä entistä enemmän myös Suomessa”

 

Väki kuunteli piispa Luomaa keskittyneesti. Kuva: Petri Vähäsarja.

Hengellisten syventymispäivien pääjuhlassa pohdittiin, miten kristinuskon aseman heikkenemiseen tulisi reagoida.

Helsingin Johanneksenkirkko oli tupaten täynnä, kun Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma puhui Hengellisillä syventymispäivillä juhlien teemasta, Turvapaikasta. Piispa totesi ihmisten etsivän luontaisesti elämäänsä turvallisuutta.

– Luonnonkatastrofeja on tapahtunut aina. Ennakoimattomuuksien listalle on kuitenkin noussut entistä vahvemmin ihmisen toiminta piittaamattomuudessaan ja vallanhalussaan. Maailman muutos saa meidät kysymään, mistä voimme löytää turvallisuudentunteen.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

– Etsimme sitä kahdesta asiasta, varmuudesta ja pysyvyydestä, Luoma totesi.

Hänen mukaansa Raamattu ei kuitenkaan ensisijaisesti kehota etsimään turvaa niistä. Luoma otti esimerkin Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeisistä tapahtumista, kun opetuslasten turvallisuudentunne oli ”järisyttävien muutosten uhkaama”.

– Lukitut ovet ja pelko eivät estäneet Jeesusta tulemasta opetuslasten keskelle.

– Kun opetuslasten sisimmässä myllersi, ja he olivat hakeutuneet pelokkaina hakemaan turvaa toisistaan, Jeesus tervehtii heitä kahdella sanalla: ”Rauha teille!” Rauha teille, jotka pelkäätte. Rauha teille, jotka kaipaatte turvaa muutosten ja myllerrysten keskellä. Rauha teille, te Jumalalle rakkaat. Herra on keskellänne.

– Meitä kehotetaan etsimään turvaa Herrasta, luottamaan hänen läsnäoloonsa ja lähtemään yhä uudestaan kohti tuntematonta hänen rakkauteensa luottaen, Luoma evästi.

Luoman jälkeen juhlassa puhui Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen. Vartiainen kertoi Raamattuopiston viettävän juhlavuotta monestakin syystä. 50 vuotta on kulunut siitä, kun Raamattuopiston perustaja Urho Muroma kuoli. Samana vuonna Kauniaisiin nousi myös Raamattuopiston nykyinen päärakennus ja perustettiin Raamattuopiston Ystävät ry sekä Pro Fide -yhtye.

Raamattuopisto perustettiin alun perin sisälähetyssäätiöksi. Nyt sitä tehtävää olisi toiminnanjohtajan mukaan jälleen vahvistettava.

– Maassamme on yli miljoona pakanaa ja toisuskoista, ja jopa sananpalvelijoiden keskuudessa on hämmennystä uskonkysymysten suhteen. Vaikka tämä on tuskallista, tämä on sanottava ääneen.

– On tärkeää vahvistaa Jumalan sanalla niitä, jotka haluavat sitä oppia, mutta silti kysyn Jumalan edessä, olisiko meidän tehtävä entistä voimakkaammin lähetystyötä kotimaassamme, Vartiainen pohti.

Hänen mielestään sisälähetystyötä tarvitaan muun muassa siksi, että ”monet maahanmuuttajat saavat väärän käsityksen kristinuskon sisällöstä”, koska kirkon opillinen pohja on heikentynyt.

– Sisälähetys on kuitenkin kivinen tie. Ne sukupolvet, jotka kasvavat kirkosta eronneiden lapsina, varttuvat ilman kasteen armoa, Raamattua ja kokemusta kirkollisesta elämästä.

– Tarvitaan rohkeutta, uudistusmieltä ja innovatiivisuutta. Jos toimimme samoin kuin ennenkin, emme pääse pitkälle. Muuttumatonta evankeliumia ei kuitenkaan saa kadottaa. Kun etsimme uusia polkuja ihmisten luo, pitää varoa, ettemme etsi samalla uusia polkuja Jumalan luo. Perustus on yksin Kristuksessa, Vartiainen linjasi.

Hengelliset syventymispäivät jatkuvat sunnuntaina Helsingin Johanneksenkirkossa ja sen lähiympäristössä.

 
Artikkelibanneri perussanoma