Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Yli 250 Tiekirkkoa avaa ovensa kesäksi 2014

 

Kirkko kulttuuriympäristöineen kuuluu suomalaispitäjien ykkösnähtävyyksiin ja ylpeydenaiheisiin. Seurakunnat tarjoavat vaihtoehtoja kesämatkailijoiden pysähdyspaikoiksi pitämällä kirkkorakennusten ovet avoinna kesän matkailusesongin ajan.

Tänä kesänä on avoinna 269 kulttuurisesti, arkkitehtuurisesti ja historiallisesti mielenkiintoista tiekirkkoa pääteiden varsilla Hangosta Inariin.

Kirkon tiedotuskeskus kertoo, että tiekirkkoihin voi pysähtyä ”taivaalliselle tauolle” kesäkuusta elokuun loppupuolelle asti. Aukioloajat vaihtelevat kirkoittain, mutta suositusaika on 10.6.-20.8. Kaikki Tiekirkot löytyvät www.tiekirkot.fi -verkkopalvelusta, josta voi tarkistaa ja tulostaa kirkkojen aukioloajat ja tarkemmat tiedot. Windows-puhelimiin on tarjolla myös Tiekirkot-sovellus helpottamaan navigointia. Tien päällä kirkkoihin opastavat tutut Tiekirkko-liikennemerkit.

Tiekirkkojen kehityspäällikkö Jari Kupiainen Kirkkopalveluista tähdentää, että Tiekirkot ovat matalan kynnyksen pysäkkejä.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Yksinkertaisimmillaan Tiekirkko on paikka vessa- tai jaloittelutauolle. Tiekirkoista löytyy usein kirkko-opas, jolla on tietämys kirkon lisäksi lähialueen muista kiinnostavista palveluista, Kupiainen kertoo.

Tiekirkot ovat yksilöllisiä: Joissakin on pientä tarjoilua tai ohjelmaa. Esimerkiksi Virtain kirkosta ja Haapajärvellä sijaitsevasta Samuelin kirkosta löytyy leikkimökkikirkko lapsiperheiden iloksi. Tampereella sijaitseva Finlaysonin kirkko toimii kesästä kesään lasten Tiekirkkona.

Tiekirkko-toiminta alkoi muutamalla avoimella kirkolla pohjoisimmassa Suomessa 1991 ja on levinnyt koko maahan. 2000-luvulla Tiekirkkojen määrä on vakiintunut 270 kirkon tuntumaan. Tänä vuonna uusia Tiekirkkoja ovat Hartolan, Kylmäkosken, Rääkkylän, Savitaipaleen ja Vetelin kirkot, Seutulan kappeli Vantaalla sekä Turun Pyhän Katariinan kirkko.

Kesällä 2013 oli avoinna 276 Tiekirkkoa. Niistä joka kolmas tilastoi kävijänsä, joita kertyi yhteensä 254 115. Keskimääräinen kävijämäärä kirkkoa kohden oli 2 674, mutta edellisvuosien tapaan luvut vaihtelivat eri kirkkojen välillä alle sadasta kävijästä kymmeniin tuhansiin. Kävijät tilastoineista kirkoista suosituin oli Turun tuomiokirkko, jossa kävi 71 069 Tiekirkko-vierasta.

Luterilaisten Tiekirkkojen määrät hiippakunnittain kesällä 2014: Turku 38, Tampere 34, Oulu 50, Mikkeli 33, Kuopio 38, Lapua 36, Helsinki 3, Espoo 14, Porvoon ruotsinkielinen hiippakunta 9. Ortodoksikirkkoja on mukana 14.

 
Artikkelibanneri perussanoma