Yle: Puumalan seurakunnan lakkautus sai kirkkovaltuuston puheenjohtajan eroamaan kirkosta

 
Punatiilinen kirkkorakennus taustalla sininen taivas ja pilviä

Mikkelin hiippakunnan uusi piispa vihitään virkaansa Mikkelin tuomiokirkossa 3.9.2023. Kuva: Sari Savela

Kirkkohallituksen täysistunto sinetöi Puumalan ja Sulkavan seurakuntien lakkauttamisen kokouksessaan 25.1. Puumalan seurakunta liitetään Mikkelin tuomiokirkkoseurakuntaan ja Sulkava Savonlinnaan vuoden 2022 lopussa.

Etelä-Savossa sijaitsevassa Puumalan seurakunnassa petyttiin kirkkohallituksen täysistunnon päätökseen lakkauttaa seurakunta ja liittää se Mikkelin tuomiokirkkoseurakuntaan. Ylen uutisen mukaan seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Anne Kietäväinen erosi kirkosta kuultuaan päätöksestä. Myös kirkkovaltuuston edellinen puheenjohtaja Marketta Auvinen oli pettynyt päätökseen ja ilmoitti eronneensa kirkosta.

Kietäväisen ja Auvisen mielestä päätös seurakuntaliitoksesta tehtiin virheellisten tietojen pohjalta. Heidän mukaansa Puumalan seurakunta on hyvin toimeentuleva ja sen kiinteistöt ovat hyvässä kunnossa.

Jatkis 3.3. – 17.3.2024 Neliö

Puumalan seurakunnalla on omistuksessaan rantatontteja ja hehtaareittain metsää. Puumalan seurakunnan seurakuntaliitosta koskevassa lausunnossa Mikkelin tuomiokapitulille todetaan, että seurakunnan tulopohja on parempi kuin monissa Mikkelin hiippakunnan seurakunnissa, myös seurakunnan omavaraisuusaste 93,1 % on korkeampi kuin hiippakunnan seurakunnissa keskimäärin. Lausunnon lopussa korostetaan vielä puumalalaisten vahvaa paikallisidentiteettiä: ”Itsenäinen Puumalan seurakunta koetaan Puumalassa tärkeäksi.”

Seurakuntaliitoksella pyritään turvaamaan seurakuntaelämän jatkuvuus

Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakunnat tekivät vapaaehtoiselta pohjalta yhteistyöselvityksen pari vuotta sitten. Tuolloin Juvan seurakunta, joka on kolmesta seurakunnasta suurin, hylkäsi fuusioajatuksen. Puumalan seurakunnan jäsenmäärä marraskuussa 2021 oli 1668.

Puumalan seurakunnan viime syksynä eläkkeelle jäänyt kirkkoherra Helena Castrén kertoi Ylen haastattelussa maaliskuussa 2021 olevansa huolissaan seurakunnan tulevaisuudesta. ”Jotain on pakko tehdä, koska täällä on jo tehty oikeastaan kaikki mahdollinen”, hän totesi tuolloin. Pienessä Puumalan seurakunnassa oli hänen mukaansa jo säästetty kaikesta mahdollisesta.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli lähetti joulukuussa 2021 kirkkohallitukselle aloitteen Puumalan ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaliitoksesta. Tuomiokapituli oli tehnyt seurakuntaliitosta koskevan aloitteen elokuussa 2021. Siinä tuomiokapituli perusteli seurakuntaliitosta seurakunnan ydintehtävien ja seurakuntaelämän jatkuvuuden turvaamisella Puumalan seurakunnan alueella.