Yhteisvastuu 2018: Jokaisella on oikeus riittävään ravintoon

 

Kuva: Yhteisvastuu

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä Suomessa ja maailman katastrofialueilla, koska jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys.

Suomessa 470 000 ihmisen tulot eivät riitä kohtuullisen vähimmäiskulutukseen.

”Suomessa olemme jo vuosikymmenten ajan joutuneet katselemaan pitkiä leipäjonoja. Yleisin leipäjonoihin ja ulkopuoliseen ruoka-apuun pakottava syy on perusturvan riittämätön ostovoima. On kansallinen häpeä, että kaikkein huono-osaisimpien jokapäiväisestä arjesta selviytyminen on kiinni hyväntekeväisyydestä”, sanoo Yhteisvastuun keräysjohtaja Tapio Pajunen tiedotteessa.

Perheniemi neliöb. 1.9.- MJa

Afrikassa ja Lähi-idässä yli 20 miljoonaa ihmistä on nälänhädän partaalla. Sodat ja levottomuudet vaikeuttavat ruuan saantia. Esimerkiksi neljä miljoonaa ihmistä on paennut sisällissotaa Etelä-Sudanissa kesästä 2016 lähtien, eikä akuutti ruokakriisi osoita laantumisen merkkejä. Ruoan hinta on kohonnut pilviin, koska ihmiset eivät pääse viljelmilleen, eikä tuotteita saada kuljetettua myyntiin.

”Nälkä ei ole väistämättömyys, joka kohtalon tavoin lankeaa joidenkin ihmisten osaksi. Kysymys on ongelmasta, joka voidaan ratkaista. Ruokaa maailmassa on riittävästi ja sitä voidaan saada kaikille. Kaikilla ihmisillä kaikkialla maailmassa on oikeus hyvään elämään ja ihmisarvoon. Jokapäiväinen leipä on ihmisarvoisen elämän perusedellytys. Ilman ruokaa kukaan ei selviydy”, keräyksen 2018 esimies, Mikkelin piispa Seppo Häkkinen muistuttaa.

Yhteisvastuu on yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä. Keräyksellä autetaan hädänalaisia Suomessa ja kehitysmaissa syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Tasavallan presidentti toimii keräyksen suojelijana.

Tämän vuoden keräys käynnistyy 4.2.2018 ja jatkuu 1.5. asti.