Vuokko Vänskä: Vaikeneminen pahempaa kuin särmikäs keskustelu

 

Seurakuntalainen.fi tavoitti sivuston entisen päätoimittajan Vuokko Vänskän kesälomalta kommentoimaan Vantaan poliisin päätöstä. Päätöksessä todettiin, että Vänskää ei syytetä päätoimittajarikkomuksesta. Vänskä kertoo olevansa iloinen jos Johanna Korhonen tyytyy tutkinnan päätökseen, eikä asianomistajana nosta syytettä rikoksesta.

– Eiköhän tämä tapaus opettanut meitä kaikkia muistamaan kahdeksannen käskyn henkeä, jonka mukaan meidän kristittyjen tulee edistää lähimmäisen hyvän maineen säilymistä.

Vänskä toteaa, että nettikeskustelu on verrattain uutta ja koettelee siksi helposti sananvapauden rajoja.

– Kirjoittelutyylissä on silloin tällöin parantamisen varaa. Joskus tapahtuu ylilyöntejä, jolloin keskustelijat sortuvat henkilökohtaisuuksiin, mutta minusta tulisi olla erittäin huolissaan siitä, jos keskustelu tyrehtyisi kokonaan. Mielestäni vaikeneminen on pahempaa kuin särmikäs keskustelu. Vapaassa ilmapiirissä voi ja saa olla eri mieltä asioista ja pitää esillä myös Raamatun totuutta rakkaudessa, Vänskä pohtii.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Vaikka poliisin päätös oli ”ei rikosta”, se ei tarkoita suinkaan sitä, että keskustelu saisi olla asiatonta tai henkilökohtaisuuksiin menevää edelleenkään, Vuokko Vänskä jatkaa.

Rikoskomissario Markku Helenius Vantaan poliisista toteaa, että päätoimittajarikkomuksen tunnusmerkistö edellyttää sitä, että vastaava toimittaja tahallaan tai huolimattomuudesta olennaisesti laiminlyö toimitustyön johtamis- ja valvontavelvollisuutensa.

– Kyseessä on ollut Seurakuntalainen.fi -sivuston kommentointipalsta, jota ei pystytä valvomaan reaaliaikaisesti ympäri vuorokauden. Tällöin voidaan pitää riittävänä sitä, että päätoimittaja poistattaa jälkikäteen loukkaaviksi havaitut viestit ja niin on tapahtunutkin, Helenius sanoo.

Johanna Korhonen kokee kunniaansa loukatun lukiessaan Seurakuntalainen.fi sivustolta häntä loukkaavia tekstejä. Korhonen työskentelee muun muassa toimittajana ja evankelisluterilaisen kirkon luottamushenkilönä.