Vapautuvien vankien saama tuki parantaa sisäistä turvallisuutta

 

Toiminnanjohtaja Pekka Matilainen

– Viranomaisten työ vapautuvien vankien parissa on vähentynyt huomattavasti viime vuosina. Järjestöjen tekemä työ on noussut avainasemaan ja sen merkitys kasvaa koko ajan, ViaDia Pohjois-Savo ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen linjaa.

Kuopion vapaaseurakunnan kanssa yhteistyössä toimivan ViaDia Pohjois-Savo ry:n monipuolinen työ ja etenkin vapautuvien vankien tukitoiminta on saanut viranomaisten tunnustuksen ja arvostuksen. Siksi on luontevaa, että Kuopiossa kesäkuun lopulla pidettävät Suomen Vapaakirkon kesäjuhlat lähtevät liikkeelle korkeatasoisella vankeinhoidon seminaarilla Kuopion kaupungintalon juhlasalissa perjantaina 28.6. klo 15.

Arvovaltainen paneeli

Vapautuvien vankien tukemista käsittelevässä paneelikeskustelussa ovat mukana sisäasiainministeri Päivi Räsänen, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka, Kriminaalihuollon tukisäätiön toiminnanjohtaja Jukka Mäki ja ViaDia Pohjois-Savo ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen. Paneelin juontaa oikeustoimittaja Päivi Happonen YLE:stä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Viranomaiset arvostavat järjestölähtöisiä tukipalveluita. Kuntouttava työ ja vaiheittainen vapautuminen auttavat vankeja sopeutumaan takaisin yhteiskuntaan. Tuki, jonka vangit saavat heti vapautuessaan, vaikuttaa rikoksia ennaltaehkäisevästi ja toimii siten jopa yleisen turvallisuuden parantajana, Matilainen toteaa.

Vapaaehtoistyön ja ammatillisuuden vahva yhdistelmä

Vankien tukeminen on eräs niistä diakoniatyön muodoista, joita ViaDia ry tarjoaa. Vapaakirkon aloitteesta toimivaan valtakunnalliseen ViaDia ry:hyn kuuluu tällä hetkellä 16 ViaDia-paikallisyhdistystä. Yhdistykset tarjoavat seurakuntaväen vapaaehtoistyön ja kolmannen sektorin ammatillisuuden yhdistämiselle mielekkään toimintaympäristön.

Siilinjärven vapaaseurakunta (120 jäsentä) on yksi niistä varsin pienistä vapaaseurakunnista, joka on saanut ViaDian myötä mielekkäät rakenteet auttamistyölleen.
– Diakoniatyö on suuri mahdollisuus jokaiselle seurakunnalle koosta riippumatta. Lähimmäisistä välittäminen ja rinnalla kulkeminen ei vaadi edes paljon rahaa, pastori Pauli Kärki Siilinjärven vapaaseurakunnasta linjaa.
– Siilinjärvellä on kuntouttavaa työtoimintaa, jaamme säännöllisesti ruoka-apua, perustimme tammikuussa ViaDia-torin ja teemme perhetyötä, Kärki kertoo.

Vapaakirkon kesäjuhlat pidetään Kuopiossa 28.–30.6. Juhlien pääpuhuja on Christ for all Nations -järjestön pääjohtaja Daniel Kolenda. Musiikkivastuussa on muun muassa Exit, Nina Åström, Braxén-kuoro ja Arkki House Band.

ks. Suomen Vapaakirkon kesäjuhlat

 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024