Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Vuoden raittiusteosta palkittiin kansanedustaja ja piispa

 

Vuoden raittiusteko -tunnustus jaetaan vuosittain raittiusviikolla marraskuussa.

Vuoden raittiusteko on Raittiuden Ystävät ry:n jakama tunnustus sellaisille henkilöille tai tahoille, jotka ovat edistäneet toiminnallaan raittiutta ja terveitä elämäntapoja.

Vuoden raittiusteko 2014 -tunnustuksen saivat piispa Matti Repo ja kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Repo palkittiin artikkelistaan Kirkko rohkaisee raittiiseen elämäntapaan 7.3.2014 Seurakuntalainen.fi -uutissivustolla. Mäkisalo-Ropponen puolestaan otti päihdepolitiikkaan kantaa Ei alkoholia Puuhamaahan -kirjoituksessaan 8.6.2014 Karjalainen-lehdessä.

– Aikuisten itsekkyys näkyy alkoholikeskustelussa, jossa on unohdettu lapset. Päihdepolitiikan tavoitteena tulisi olla erityisesti lasten ja nuorten suojeleminen päihteiden aiheuttamilta haitoilta. Paikoissa, jotka on tarkoitettu pääasiallisesti lapsia varten, esimerkiksi lasten puuhamaat, ei pitäisi olla lainkaan alkoholitarjoilua, Mäkisalo-Ropponen kirjoittaa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Vuoden raittiusteko -tunnustus jaetaan vuosittain raittiusviikolla marraskuussa. Vuonna 2014 tunnustus jaettiin 12. kerran.

Terveiden elämäntapojen puolesta

Raittiuden Ystävät ry:n toiminnanjohtaja Marko Kailasmaan mukaan päihde- ja päihtymiskeskeisessä kulttuurissamme on tärkeää kannustaa raittiutta edistäviin toimenpiteisiin.

– Palkitut ovat omalla asiantuntemuksellaan ja omissa tehtävissään löytäneet vaikuttavia, vastuullisia ja uusia tapoja ottaa kantaa päihteettömyyden puolesta. Raittius on ihmiskehon ja -mielen terve normaalitila. Kehomme vieroksuu päihdyttäviä aineita, mistä ovat merkkinä erilaiset vaikeat toipumisoireet, myrkytystilat ja vauriot, Kailasmaa kertoo.

Tavoitteena raittiuden hyväksyvä Suomi

Vuoden raittiusteko -tunnustuksen lisäksi Raittiuden ystävät ottaa aktiivisesti kantaa maamme päihdepolitiikkaan ja työskentelee raittiuden edistämiseksi. Yhdistys on järjestänyt muun muassa Anna lapselle raitis joulu ja Selvin päin kesään -kampanjat. Kailasmaa kertoo, että kampanjoinnin on tarjoitus vaikuttaa kansalaismielipiteeseen ja saada päihteiden, erityisesti alkoholin, käyttö vähenemään.

– Raittius on osa elämän tasapainoista hallintaa, jossa saa elää päihteiden vaikutuksista ja päihdekulttuurista vapaana ja löytää elämäänsä syvempiä ja merkityksellisempiä sisältöjä, Kailasmaa jatkaa.

Raittiuden Ystävien tavoitteena on Suomi, jossa voi olla selittelemättä selvin päin, ja jossa saa kokea, että ilo ilman humalaa on aitoa.

Kuva: www.freeimages.com/arsel