”Vointi kohenee, kun syö viisaasti ja terveellisesti”

 

Kristina Turner johti Ahvenanmaan Fiskössä perustamaansa elävän ravinnon instituuttia neljällä vuosikymmenellä. Hän on myös palvellut Suomessa yhteiskristillisen naistenjärjestön, Aglow´n, puheenjohtajana sekä tehnyt pitkään vapaaehtoistyötä kristillisen, sambialaisen Arteco-orpokodin hyväksi. Kuva: Jon von Weissenberg

Kristina Turner on puhunut elävän ravinnon puolesta jo 40 vuotta: – Kristityn ei pidä suhtautua välinpitämättömästi omaan hyvinvointiinsa. Koska edustamme Jeesusta, olisi hyvä olla tässäkin asiassa esimerkillinen.

Eläkepäiviään Turussa viettävä Kristina Turner perusti Ahvenanmaalle kristillisen elävän ravinnon instituutin, joka toimi vuodet 1984–2018.

Sen ja johtajattaren elämän käänteitä on luettavissa joulukuussa 2022 julkistettavasta kirjasta On aina liian aikaista luovuttaa.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Kristina kävi vuonna 1982 Yhdysvalloissa kolmen kuukauden mittaisen elävän ravinnon kurssin, josta tuli merkittävä käännekohta hänen elämäänsä.

– Opin kurssilla paljon. Elävän ruoan myötä rasitusastmani katosi. Allerginen nuha, johon olin syönyt lääkettä 15 vuoden ajan, katosi kokonaan. Niveliäni ei enää särkenyt. Ylipaino suli pois. Oli mahtavaa tuntea itsensä terveeksi ja energiseksi.

Kokemuksesta syntyi palo perustaa elävän ravinnon instituutti Suomeen, Ahvenanmaalle, josta Kristinan isä ja isoisä olivat kotoisin.

– Kun kansakoulu Fiskön saarella tuli myyntiin, minulla ei ollut yhtään rahaa sen ostoon, ainoastaan unelmani. Saimme kuitenkin paikallisesta pankista lainan serkkuni Torstenin kanssa.

Entisen kansakoulun hankittuaan serkukset eivät saaneet toivomiaan tukia tai avustuksia.

Kristina muistelee Brändön kunnanjohtajan sanoneen, että pilvenpiirtäjän rakentaminen New Yorkiin on helpompaa kuin se, että mantereella asuva perustaisi yrityksen Ahvenanmaan saaristoon.

– Ylipäätään pidettiin ihan hulluna paikkaa, jossa ei saa edes kypsennettyä ruokaa ja joka toimii kristilliseltä arvopohjalta. Ellen olisi uskonut, että projekti oli Jumalan tahto, se ei olisi koskaan valmistunut.

Asiat tärkeysjärjestykseen

Kristina tuli Ahvenanmaalla perehdyttäneeksi satoja ihmisiä elävään ravintoon.

Aihe on hänelle edelleen tärkeä.

– Elävässä ravinnossa on valtavasti vitamiineja ja mineraaleja. Siitä saa lehtivihreää, joka rakentaa verisoluja. Ruokavalio sisältää runsaasti kuitua, joka pitää suolen kunnossa.

Vihanneksia, hedelmiä, marjoja, avokadoja ja pähkinöitä ei koskaan kypsennetä 40 astetta korkeammassa lämpötilassa. Siksi ne säilyttävät hyvät ominaisuutensa.

Siemeniä ja pähkinöitä lioitetaan, sitten ne sekoitetaan tai jauhetaan. Ravinto imeytyy helposti kehoon.

Myös tuorepuristetut vihannesmehut ja smoothiet tekevät hyvää.

Ekologisin ja edullisin vaihtoehto on hyödyntää suomalaisen luonnon ja puutarhan antimia: marjoja, juureksia ja sieniä.

Kristina huomauttaa, että vain harvat syövät pelkkää elävää ravintoa.

– En minäkään. Huomasin jo heti alkuun, että yrittäessäni pitää kiinni liian tiukasta elävän ravinnon ruokavaliosta sain himon suklaalevyn tai voileipien ahmimiseen.

Oleellisinta onkin oppia kuuntelemaan kehoaan ja tunteitaan:

– Kehoni kertoo minulle nopeasti, jos syön itselleni epäsopivasti. Saan kahvista turvotusta ja sydämentykytyksiä. Leivän syömisestä niveleni jäykistyvät. Maitotuotteet synnyttävät limaa keuhkoihin ja poskionteloihin. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten kehoni reagoi eri ruokiin.

– Jotkut saattavat syödä melkein mitä vaan, ja pysyvät silti terveinä. Kaikki kuitenkin voivat paremmin syödessään terveellisempää ruokaa!

Vaikka ravintoasiat ovat Kristinalle tärkeitä, ykkösjuttu on Jeesuksen seuraaminen.

Esikoiskirjassa se näkyy runsaana hengellisenä sanomana ja puhuttelevina Raamatun jakeina.

Kristina Turner nähdään kirjailijahaastattelussa TV7:lla tiistaina 8.11. kello 19.