Virtuaalikynttilän voi sytyttää internetissä pian jo kymmenettä vuotta

 

Kuva: Sara Kokko

Sytytä kynttilä -internetsivu avattiin kesällä 2001. Ensi kesänä, 18. kesäkuuta, se täyttää 10 vuotta. Palvelun kautta voi sytyttää virtuaalisen kynttilän mille tahansa tärkeänä pitämälleen asialle.

 

Sivuston perustaja, käytettävyysasiantuntija ja psykologi Aapo Puskala sai idean kynttiläsivuista Saksan-matkallaan. Inspiraation sivustoon antoivat 1980-luvun lopun kynttilämielenosoitukset Leipzigissä.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– En ajatellut sisältöä silloin sen kummemmin. Idea vain tuntui hyvältä – sytyttää kynttilä itse valitsemalleen asialle. Saksan-matkalta kotiin palaamisen jälkeen etsin verkosta, olisiko kynttiläsivuja jo olemassa. En löytänyt yhään, en edes englanniksi. Koska sellaista ei ollut, päätin tehdä sen itse, Puskala kertoo.

Aluksi kynttiläpalvelu toimi Puskalan lintukoto.net-sivuston alaisuudessa. Ennen sosiaalisen median valtakautta perustettu kynttiläsivu kasvatti suosiotaan hiljalleen, ja nykyään siitä on muodostunut yhteisen suremisen ja muistelemisen paikka. Erityisesti koko kansakuntaa koskettavat tragediat kuten kouluampumiset ovat keränneet ihmisä yhteen: kummallekin kouluampumistapaukselle sytytettiin yli 6 000 kynttilää, kun yleensä kynttilöiden vuosittainen kokonaismäärä on noin 10 000.

Kuluvan vuoden syksyllä sivusto siirtyi Lintukodosta oman, sytytäkynttilä.fi -osoitteensa alle. Myös ulkoasu uudistui. Sivustolla on kuitenkin tallessa kaikki sinne sen lähes kymmenvuotisen historian aikana sytytetyt kynttilät.

Puskala on myös itse sytyttänyt kynttilöitä hänelle itselleen tärkeille asioille. Hän painottaakin, että sytytetyn kynttilän merkitys on pääasiassa henkilökohtainen.

– Kkynttilöiden sytyttäjät itse antavat sivulle ja kynttilöille merkityksen ja sisällön, ja sitä kautta myös sanoman.

Myös joulunaika on vaikuttanut sivuston suosioon. Aivan perinteisen muistokynttilän veroiseksi ei virtuaalikynttilä ole kuitenkaan vielä toistaiseksi noussut:

– Kynttiläsivulla on jouluisin moninkertainen määrä kynttilöitä tavalliseen päivään verrattuna, mutta ei kuitenkaan missään suhteessa siihen, kuinka paljon niitä sytytetään hautausmailla. Ilmeisesti oikean kynttilän sytyttäminen hautakiven luona symboloi ja merkitsee ihmisille enemmän kuin virtuaalikynttilä netissä.

Vieraile kynttiläsivustolla osoitteessa http://sytytäkynttilä.fi

 
Artikkelibanneri perussanoma