Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Viron tuore arkkipiispa pyytää apua Suomesta

 

Viron uusi arkkipiispa Urmas Viilma virkaanastujaisissa. Kuva: mikatuovinen.net

Viron luterilaisessa kirkossa pastori on ainoa palkattu työntekijä ja hoitaa käytännössä kaikki työt taloudenhoidosta saarnaan. Tällä viikolla Viron evankelisluterilaisen kirkon uudeksi arkkipiispaksi vihitty Urmas Viilma toivoo apua kirkolleen myös suomalaisilta.

Viron uuden arkkipiispan Urmas Viilman virkaanastujaiset pidettiin maanantaina 2.2. Suomen Lähetysseuran haastatteleman tuoreen arkkipiispan mukaan Viron väestöstä luterilaiseen kirkkoon kuuluu alle kymmenesosa. Reilun 1,3 miljoonan asukkaan maassa se tarkoittaa noin 120 000 ihmistä. Viron kirkkoon kuuluu 167 seurakuntaa, joissa työskentelee 140 pappia.

Pastorin tehtäviin kuuluu jumalanpalvelustyön lisäksi usein myös muun muassa kirkon huoltaminen, sillä pappi on seurakunnan ainoa palkallinen työntekijä. Kirkon saamat varat käytetään kirkkojen ylläpitoon, ja jumalanpalvelustyön ulkopuoliseen työhön jää mahdollisuuksia vähän. Tästä syystä nuoria on seurakunnan toiminnassa hyvin vähän, jos ollenkaan.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Kaupunkien seurakunnissa käy ihmisiä, mutta maaseudulla väkikato on suurta. Syynä on maallistumisen ohella yleinen muuttovirta maalta kaupunkeihin. Uskonnonopetusta järjestetään vain kahdessa prosentissa Viron kouluista, sekin on vapaaehtoista, mistä syystä Viilma pelkää kristillisen arvopohjan katoavan.

”Lähettäkää meille apuvoimia”, arkkipiispa pyytää suomalaisilta.