Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Virkoaako kirkko valomerkin jälkeen?

 

Kirkossa tarvitaan taas ajan merkkien rohkeita lukijoita. Kuva: Istockphoto

”Kirkon kehityksen suunta on lähetyskäskyn tavoitteiden vastainen. Ei ole näkyvissä tilannetta, jossa kirkosta eroaminen loppuisi”, tunnustaa kirkolliskokouksen tulevaisuusvaliokunta mietinnössään. Elääkö kansankirkko kohtalonhetkiään?

Eroakirkosta.fi -palvelu vietti viime torstaina 10-vuotisjuhliaan. Vapaa-ajattelijat iloitsivat siitä, että heidän ”palvelunsa” on vähentänyt kirkon jäsenmäärää lähes 400 000 jäsenellä.

Kirkon näkökulmasta kyseessä on pahimmanlaatuinen karhunpalvelus kansalle. Joukkopako pakottaa yhtä kaikki miettimään, miten kirkko vastaa kristinuskosta vieraantumiseen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

”Uhkana on muutoksen kieltäminen tai takertuminen ihannoituun menneisyyteen, mikä estää tilanteen vaatiman sopeuttamisen. Sopeuttamista ei ole pidettävä passiivisena mukautumisena kirkon vähenevään jäsenyysprosenttiin, vaan aktiivisena uuden aseman etsimisenä”, linjaa kirkon tulevaisuusvaliokunta.

Kriittiset nuoren polven vaikuttajat väittävät kuitenkin, etteivät kirkon päättäjät ole ottaneet kriisiä tosissaan. Silmänsä todellisuudelta sulkevat menneisyyden vangit haluaisivat jatkaa hiipuvaa hiljaiseloaan. Ikään kuin mitään suurta murrosta ei olisi tapahtunut.

Lue tämän viikon Sanasta, mistä Sami Ojala, Katri Korolainen ja Timo Pöyhönen kantavat huolta kirkossa.