Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Haapajärvellä innostuttiin käymään kirkossa

 

Kari Tiirolalle jumalanpalvelus on intohimo. KUVA: ANNIINA NISSINEN

Kun luterilaiset seurakunnat kamppailevat jumalanpalvelusten kävijämäärän laskusta, Haapajärvellä suunta on toinen. Aktivoimalla seurakuntalaisia vastuunkantoon kirkossakävijämäärät nousivat kahdessa vuodessa 24 prosenttia. – Seurakuntalaisten mukanaolo on vapauttanut ilmapiiriä, kirkkoherra Kari Tiirola sanoo.

Haapajärven seurakunta lähti pari vuotta sitten mukaan kirkkohallituksen jumalanpalveluselämän kehittämishankkeeseen. Sen seurauksena kirkossakävijämäärät ovat lähteneet kasvuun. Vuodesta 2010 vuoteen 2012 päiväjumalanpalvelusten kävijämäärät nousivat 24 prosenttia. Seurakunnassa on jäseniä noin 7 000.

– Aloimme pohtia, mitä osallisuus on konkreettisesti. Päädyimme siihen, että seurakuntalaiset ovat enemmän mukana jumalanpalvelusten suunnittelussa ja toteuttamisessa, Haapajärven kirkkoherra, lääninrovasti Kari Tiirola kertoo.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

– Perustimme jumalanpalvelusryhmät, joilla on tietyt tehtävät kirkossa, kuten tekstinlukua, kolehdin kantamista, kirkkokahveista huolehtimista ja ihmisten vastaanottamista kirkkoon.

Lapset ovat mukana jumalanpalvelusryhmissä

Jumalanpalvelusryhmiä on tällä hetkellä kymmenen, ja niihin kuuluu yhteensä sata eri-ikäistä ihmistä. Myös lapsia on jokaisessa ryhmässä.

– Lapset esimerkiksi soittavat kirkonkelloja ja lukevat lasten tekstin, joka on lyhyt johdanto päivän raamatunteksteihin. Ehtoollisen aikana he jakavat lähetyskynttelikön luona kynttilöitä, joita ihmiset voivat sytyttää. Monet ovat sanoneet, että lasten mukanaolo on vapauttanut heidät. Kun lapset osaavat hoitaa luontevasti hommia, he hoksaavat, ettei aikuistenkaan pidä olla niin kauhean jäykkiä ja miettiä vain, milloin täällä noustaan ja milloin istutaan.

– Ylipäätään seurakuntalaisten mukanaolo on vapauttanut ilmapiiriä. Ehkä se on myös se syy, miksi täällä on kirkossakävijämäärä kasvanut. Mukaan on tullut sellaisia, jotka eivät aiemmin ole juurikaan käyneet kirkossa. He ovat saattaneet tulla mukaan myös jumalanpalvelusryhmiin ja tuoda mukanaan naapurinsa tai ystävänsä. Sillä tavalla tämä etenee, Tiirola sanoo.

Ensi sunnuntaina alkaa uusi kirkkovuosi. Millainen on ensimmäinen adventtisunnuntai Haapajärven seurakunnassa?

– Kun se on tärkeä pyhä, siellä ovat mukana seurakunnan papit, nuorisotyöntekijät, diakoni ja kanttori. Jaamme kaikkiin koteihin ensi viikolla adventtikirjeen, jossa kerrotaan adventin merkityksestä ja kutsutaan messuun. Kirkossa asetellaan seimi esille ja jokaiselle kirkkoon tulijalle jaetaan tuohus. Jumalanpalvelusryhmän lisäksi messussa avustaa rippikoululaisryhmä, Kari Tiirola paljastaa.

– Toivon, että kirkossa on paljon väkeä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie