Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Vihapostia lapioinut Marjaana Toiviainen ja Twitterin upottanut Pekka Sauri ruotivat somen syvintä olemusta

 
Marjaana Toiviainen ja Pekka Sauri ovat molemmat kokeneet sekä sosiaalisen median arvokkaat että nurjat puolet. Kuva: Harri Lamminsalo ja Mikael Juntunen

Marjaana Toiviainen ja Pekka Sauri ovat molemmat kokeneet sekä sosiaalisen median arvokkaat että nurjat puolet. Kuva: Harri Lamminsalo ja Mikael Juntunen

Onko sosiaalisessa mediassa tapahtuvan vuorovaikutuksen tavoitteena ymmärtää oikein vai ymmärtää väärin? Keskustellaanko somessa aidosti vai onko kyse pikemminkin taistelusta? Yhdistääkö some ihmisiä vai erottaako se heitä toisistaan?

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on julistanut vuoden 2019 Myötätunnon vuodeksi. Radio Dei lähettää sunnuntaina Helsingin Vanhassa kirkossa elokuun lopussa järjestetyn Myötätuntoillan, jonka teemana oli sosiaalinen media. Somesta, myötätunnosta ja sananvapaudesta ovat piispa Laajasalon kanssa keskustelemassa työelämäprofessori Pekka Sauri ja some-kohun kohteeksi joutunut pastori Marjaana Toiviainen.

Professori Pekka Saurilla on yhteisöpalvelu Twitterissä yli 100.000 seuraajaa. Sauri aloitti kesällä 2018 viikoittaisen #rakentavatwiittaaja -kunniamaininnan jakamisen tarkoituksena lisätä ja kannustaa rakentavampaa keskustelukulttuuria Twitterissä. Heinäkuussa 2019 Sauri päätti lopettaa projektinsa sen kohtaamaan kritiikin vuoksi. Piispa Laajasalo palkitsi Pekka Saurin Myötätuntopalkinnolla tammikuussa 2019.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Pastori Marjaana Toiviainen on puolustanut näkyvästi turvapaikanhakijoiden asemaa ja vastustanut pakkopalautuksia. Toiviainen on saanut osakseen laajasti kritiikkiä muun muassa sosiaalisessa mediassa toiminnastaan. Kesäkuussa 2019 Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion 28 henkilölle Toiviaisen kunnian loukkaamisesta.

Ensi maanantaina järjestettävä Myötätuntoilta on järjestyksessään kolmas. Helmikuussa piispa Laajasalo haastatteli kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessiä sekä muusikko Mikko Kuustosta myötätunnon voimasta.

Huhtikuussa eduskuntavaaliehdokkaat Hussein al-Taee, Fatim Diarra, Silvia Modig  ja Daniel Rahman keskustelivat Laajasalon kanssa myötätunnosta ja vähemmistöistä.

Vuoden neljäs ja viimeinen Myötätuntoilta järjestetään lokakuussa. Radio Dei lähettää kaikkien iltojen keskustelut.

Myötätuntoilta Helsingin Vanhassa kirkossa maanantaina 19.8. kello 18. Illan musiikista vastaavat Jippu ja Henna Uoti. Myötätuntoilta kuullaan Radio Deissä keskiviikkona 21.8. kello 19.03-20.00.

 
Dei, Ihmisen ääni, artikkeliban. (2/2) 3.10.- MJa