Hyvät: Viikon debatti ehdolla vuoden radio-ohjelmaksi: ”Lajissaan ainutlaatuinen” – Radio Dei kisaa myös juontajatittelistä

Via Crucis tuotetaan lyhytelokuvana verkossa

 

Panu Haavisto esittää Jeesusta Via Crucis -lyhytelokuvassa. Kuva: Jani Laukkanen

Koronavirukseen liittyvät rajoitukset eivät peru Helsingin vuosittaista pääsiäisvaellusta, vaan se toteutetaan uudella tavalla.

Tänä pääsiäisenä Jeesus kävelee aiempia vuosia hiljaisemmilla Helsingin kaduilla. Jokainen pääsee vaellukselle mukaan verkossa, sillä jo 25 vuoden ajan Helsingin keskustassa nähty pääsiäisvaellus Via Crucis muuntuu verkossa julkaistavaksi lyhytelokuvaksi.

Via Crucis -pääsiäisvaellus on nähtävissä lyhytelokuvana palmusunnuntaista 28.3. alkaen koko pääsiäisen ajan eri kanavissa. Runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittamassa näytelmässä kohtausten näyttämönä ovat autiot Helsingin kadut vailla ristin sielua, on vain Jeesus käyskentelemässä rajoituksien hiljentämässä kaupungissa. Via Crucis -lyhytelokuva tullaan julkaisemaan mm. Facebookissa Via Crucis Helsinki -sivulla sekä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Youtube-kanavalla.

Kirkkorekry Neliöb. 12.-25.2.

”Tänä vuonna vaellus ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, vaan sen voi nähdä missä tahansa ja koska tahansa”, iloitsee Via Crucis tuottaja Jaana Rantala ja jatkaa:

”Koronavirus toi rajoituksia toimintaan, mutta meille se toi myös mahdollisuuden lähteä tekemään perinteitä uudella tavalla. Epidemian rajoituksista huolimatta jokainen pääsee vaeltamaan Jeesuksen seurassa halki pääsiäisen tapahtumien. Rajoituksista huolimatta Jeesus on mukana tässäkin pääsiäisessä.”

Videokäsikirjoituksen on tehnyt monialainen työryhmä, jossa ovat mukana niin musiikin, kuvasuunnittelun kuin käsikirjoituksenkin asiantuntijoita. Ohjaajina videoesityksessä toimivat teatteriohjaaja Markku Arokanto, joka vastaa henkilöohjauksesta ja MuM, teologian kandidaatti Antti Vuori, jonka vastuulla on kameraohjaus ja kuvaaminen.

Esityksen musiikkisävellyksistä vastaa muusikko Pekka Simojoki, sovituksista Antti Vuori ja kuoronjohdosta MuM Nina Pakkanen. Visuaalinen ilme on pukusuunnittelija-lavastaja Riitta Röpelisen käsialaa. Via Crucis -lyhytelokuvassa Jeesuksen-roolissa nähdään Panu Haavisto. Muissa rooleissa nähdään mm. Marjaana KuusniemiEsa RuuttunenEeva-Maija Haukinen ja Taisto Reimaluoto. Mukana on myös iso joukko harrastajanäyttelijöitä, laulajia ja avustajia.

Ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis eli Ristin tie perustuu keskiaikaiseen perinteeseen. Helsingin katukuvassa se on ollut tuttu näky jo 25 vuoden ajan ja esitystä on seurannut vuosittain kymmenet tuhannet pääkaupunkiseutulaiset. Tapahtuma on otettu hyvin vastaan myös mediassa pääsiäisen aikaan.

Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Työryhmä koostuu teatterin ja musiikin ammattilaisista sekä teatteriharrastajista ja seurakuntalaisista.

STT