Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Via Crucis palaa Helsingin ydinkeskustaan

 

Jeesuksen roolissa on nähdään Via Cruciksen lyhytelokuvaversiossa esiintynyt Panu Haavisto. Kuva: Via Crucis – Resurrexit -pienoiselokuvasta.

Via Crucis palaa tänä vuonna takaisin Helsingin keskustan kaduille koronan aiheuttaman kolmen vuoden tauon jälkeen. Suomen suurimman teatteriesityksen ja odotetun Via Crucis -esityksen ohjaa Markku Arokanto.

Runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittamassa näytelmässä kohtausten näyttämönä ovat jälleen Helsingin kadut Senaatintorin ympäristössä. Via Crucis -vaellusnäytelmää on 25-vuotisen historiansa aikana kuljettu Helsingin ydinkeskustassa ja se on kutsunut mukaansa vuosittain jopa 15 000 ihmistä. Esitys perustuu keskiaikaiseen eurooppalaiseen Via Crucis eli ristintien -vaellusperintöön.

Via Cruciksen tärkeimpiä arvoja on ollut halki vuosien yhteisöllisyys, niin esityksessä kuin tuotannossakin. Ohjaaja Markku Arokanto nostaa näytelmässä esiin ikiaikaisen kysymyksen ihmisen yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja syrjäytyneisyydestä. Näytelmä käsittelee myös kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Esitys on yleisölle maksuton ja se on suunnattu kaikille kaupunkilaisille ja turisteille. Tänä vuonna esitys on pääsiäislauantaina 8.4. klo 21–22.30. Näytelmä reitti on uudistunut sekin aiemmista vuosista, vaellus alkaa Senaatintorilta jatkaen kulkueena Snellmaninkadun ja Kirkkokadun kautta Säätytalon puistoon. Sieltä esitys jatkaa Säätytalon pääportaille ja jatkuu kulkueena Kirkkokatua pitkin takaisin Senaatintorille.

Jeesuksen roolissa on Panu Haavisto

Kulttuurin saavutettavuus on tuotantotiimille tärkeää. 25-vuotiaan Via Cruciksen juhlavuotena esitys on entistä saavutettavampi, se kuvailutulkataan näkörajoitteisille suomeksi ja ruotsiksi. Myös viittomakieliset tulkkaukset pyritään toteuttamaan suomeksi ja ruotsiksi, jos tekniikan rahoitus toteutuu toivotulla tavalla.

Jeesuksen roolissa on jo Via Cruciksen lyhytelokuvaversiossa esiintynyt Panu Haavisto. Kulkueisiin ja näyttämötapahtumiin musiikin on säveltänyt Pekka Simojoki.

Muissa rooleissa esiintyvät mm. Eeva-Maija HaukinenOuti Haaranen-Halme, Esa RuuttunenSvante Korkiakoski ja Marjaana Kuusniemi-Korhonen. Musiikista vastaa Pekka Simojoki, laulun sanat Anna-Mari Kaskinen, sovitus ja äänisuunnittelu Antti Vuori ja Gospel Helsingin kuoro johtajanaan Nina Pakkanen. Visuaalisesta ilmeestä ja puvustuksesta vastaa Riitta Röpelinen.