Elämäntaito: Tuore tutkimus paljastaa: Pojat aiempaa uskonnollisempia, tytöt voivat huonosti ja etääntyvät uskonnosta

Veritas Forumit ovat saaneet monet ajattelemaan, että usko ja tiede sopivat yhteen

 

Kuva: Ilkka Kontturi.

Moni poistui Veritas Forumin tilaisuuksista muuttunein ajatuksin, käy ilmi viime vuoden tilaisuuksissa kerätyistä yleisöpalautteista.

Syksyn viimeinen Veritas Forum -keskustelu pidettiin marraskuussa Helsingin yliopiston tiloissa tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan ja dogmatiikan professori Miikka Ruokasen välillä. Tuolloin palautteen antajista 41% sanoi, että tilaisuus sai ajattelemaan, että tiede ja usko sopivat yhteen.

Kaikkiaan paikalla oli 240 osallistujaa, joista 104 antoi palautetta. Palautteen antajista 51 oli opiskelijoita, ja heistä kristittyjä noin puolet. Loput olivat ateisteja, agnostikkoja, teosofeja tai muun katsomuksen edustajia. Jossakussa osallistujassa tilaisuus ”herätti argumentointiaistin”. Toinen arvosti sitä, että ”sai tilaa ajatella itse, ei tuputettu”. Keskustelun kerrottiin myös auttaneen ”rakentamaan omaa maailmankuvaa” ja ”rakentamaan siltoja”.

Ajatushautomo Kompassi Neliöb. 13.11.-10.12. MJa

Jyväskylän yliopistossa keskustelivat puolestaan lokakuussa Lapuan piispa Simo Peura ja imaami Anas Hajjar otsikolla ”Uskovatko muslimit ja kristityt samanlaiseen Jumalaan”. Tapahtumassa oli 56 osallistujaa, joista 36 täytti palautelomakkeen. Palautteen antajista 19 oli opiskelijoita tai jatko-opiskelijoita ja kymmenen ei-kristittyä. Eräs muslimi toivoi ”lisää tällaista”. Kristitty osallistuja puolestaan painotti, että ”maailman nykytilanteessa on tärkeää oppia muslimien ajatusmaailmasta”. Toinen iloitsi, että keskustelu pysyi rauhallisena ”somekeskustelun raivovan tyylin” sijaan. Toisaalta jonkun mielestä ajatustenvaihto ”vähän tuntui varovaiselta”.

Viime vuonna Vaasan yliopiston tiloissa keskustelivat puolestaan uskonnonfilosofian tohtorikoulutettava Mats Selander ja tiedetoimittaja Marcus Rosenlund aiheesta ”Kristitty vai ateisti – mikä on järkevintä?” Tilaisuudessa oli 140 osanottajaa, joista 90 täytti palautelomakkeen. Näistä 13 sanoi olevansa ei-kristitty. Heistä suurin osa antoi tilaisuudelle korkeimman tai toiseksi korkeimman arvosanan (asteikolla 1-5) ja sanoi voivansa suositella vastaavaa tapahtumaa ystävälleen. Syitä suositukselle olivat esimerkiksi, että keskustelu ”herätti ajatuksia” ja ettei siinä yritetty käännyttää, vaan ”kukin sai perustella oman kantansa argumenteilla”.

Veritas Forum on kansainvälinen keskusteluformaatti, jossa eri maailmankatsomusten edustajat keskustelevat tärkeistä aiheista yliopistoissa. Keväällä Veritas Forumeja järjestetään 14.-20.3. muun muassa tekoälyyn liittyen, ja niissä keskustelevat esimerkiksi dosentti Aku Visala, professori Olli Koistinen sekä kasvatustieteen tohtori Mia Puolimatka.

Tekstiä editoitu 15.3.klo 9.55. Mia Puolimatkan oppiarvo korjattu.

 
artikkelibanneri Uusi Tie