Veritas Forum mukana Kirkkopäivillä ‒ filosofi yllättyi kutsusta

 

Teologian tohtori Lauri Kemppainen ja filosofi Onni Hirvonen keskustelevat Kirkkopäivillä Jumalasta ja rauhasta.

Kirkkopäivien runsaan ohjelman joukosta löytyy myös ensi kertaa Veritas Forum, maailmankatsomusten välinen akateeminen keskustelutilaisuus.

Teologian tohtori, pappi ja rap-artisti Lauri Kemppainen sekä Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori, filosofi Onni Hirvonen puhuvat Kirkkopäivillä perjantaina kello 11 alkavassa tilaisuudessa Jumalasta ja rauhasta.

‒ Puhujat vastaavat kysymykseen, kertooko ihmisen kyky rauhaan, hyvyyteen ja sovintoon jotakin Jumalan olemassaolosta, tilaisuuden moderoiva tohtorikoulutettava Miikka Niiranen kertoo.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Veritas Forum Finlandin koordinaattorina toimiva Niiranen kuvailee Jyväskylässä esiin nostettavaa aihetta ”epäintuitiiviseksi”.

‒ Foorumeissa puhutaan usein siitä, miten maailmassa oleva kärsimys ja kauheudet sopivat yhteen rakastavan Jumalan olemassaolon kanssa. Nyt käännämmekin kysymyksen osin toisinpäin: todistaako kauheuksien keskellä ihmisestä esiin nouseva hyvyys, kyky sovintoon ja rauhaan sekä elämän kauneus Jumalan olemassaolosta?

Jumala-argumentti katosi

Filosofi Onni Hirvonen oli yllättynyt saadessaan kutsun keskustelemaan Jumalasta Kirkkopäiville ja Veritas Forumiin. Hänen päätutkimuskohteitaan ovat kriittinen yhteiskuntafilosofia, sosiaalisen todellisuuden rakenne ja hegeliläinen filosofia.

Uskonnolliset totuuskysymykset eivät yleensä osu hänen työpöydälleen.

‒ Jumalasta puhumista ei enää niin hyvällä katsota. Keskiajalla ja uuden ajan alussa Jumalalla oli keskeinen rooli filosofisten väitteiden perusteluissa. Nykyisessä akateemisessa filosofiassa näin ei enää ole, varsinkaan poliittisen filosofian kentässä.

‒ Mutta mielelläni olen menossa Kirkkopäiville ja Veritas Forumiin. Konsepti vaikuttaa minusta ystävällishenkiseltä, Hirvonen sanoo.

Ekumenian hengessä

Veritas Forum on kansainvälinen verkosto, jonka toimintaa Suomessa ohjaa luterilainen opiskelijajärjestö OPKO.

Niiranen on iloinen ovien avautumisesta Kirkkopäiville.

‒ Tämä on kirkon taholta arvostuksen osoitus ja meille tärkeä mahdollisuus, koska haluamme pitää yhteyttä kirkkoon.

Niiranen toteaa, että foorumeita järjestetään jatkuvasti yhteistyössä kirkon ja seurakuntien kanssa. Puhujina on ollut useita piispoja, kuten Simo Peura, Matti Repo ja Jari Jolkkonen.

Tammikuussa Helsingissä järjestetty foorumi toteutettiin yhteistyössä Kirkkohallituksen kanssa. Kristinuskon ja islamin pelastuskäsityksiä ruotineen tilaisuuden moderoi Kirkkohallituksen uskontojen kohtaamisen asiantuntija, TT Elina Hellqvist.

‒ Veritas Forum voi yhdistää kirkkoa, herätysliikkeitä ja muita tunnustuskuntia. Tämä on ekumeeninen ja dialogihakuinen projekti, Niiranen sanoo.

Hän uskoo, että Veritas Forumien päätavoite on kaikille kristityille yhteinen:

‒ Luomme yliopistoissa tilaa laadukkaalle akateemiselle maailmankatsomusten väliselle keskustelulle. Tinkimätön uskomusten perustelu haastaa ajatusta, että uskonto on vain yksityisasia.