Onko kaste edelleen odotettu tapahtuma seurakunnassa?

 

Kasteiden vähentyminen näyttäisi olevan yleinen ilmiö. Kuva: Karoliina Leikkari

Kasteiden määrä näyttäisi olevan laskussa useissa kirkkokunnissa.

– Kastetilaisuudet ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä selkeästi. Viime vuosien aikana kastetilaisuuksien määrä on kuitenkin pysynyt suurin piirtein samana, Helsingin vapaaseurakunnan pastori Paulus Rissanen kertoo.

Helsingin vapaaseurakunnassa vietettiin 7.5. kastejuhlaa, jossa kastettiin 6 Helsingin, Espoon ja Länsi-Vantaan vapaaseurakuntien toiminnassa mukana olevaa. Juhlan aikana käydyissä keskusteluissa nousi esiin arvailuja kastejuhlien vähyydestä. Maaliskuussa Suomen Ekumeenisen Neuvoston kasteseminaarissa syitä pohdittiin myös tilastojen valossa.

Tre Helluntaisrk 14.-18.4. neliöb, MJa

– Syitä vähenemiseen on varmasti monia. Suurin osa nuorista käy nykyään kasteella Suomen vapaakirkon Seuris-seurakuntakoululeirillä, mikä on iloinen asia, Rissanen kommentoi. 

Hän kääntää katseen taustalla vaikuttavaan laajempaan ilmiöön.

– Yhteiskuntamme maallistuu eikä ihmisiä tule uskoon suurin joukoin. Kasteelle menemistä pohditaan ehkä enemmän ja syvällisemmin kuin ennen ja kaikille kasteelle meneminen ei ole aina yhtä itsestään selvää kuin ennen.

Miten kasteesta opetetaan?

Pohdiskeluissa nousi esiin myös näkökulmia seurakuntien kasteopetuksesta ja sen puutteesta. Rissanen näkee tärkeänä kasteopetuksen lisäämisen. 

– Seurakunnissa kasteesta puhutaan useimmiten kastetilaisuuksien yhteydessä. Koska kastejuhlia on harvemmin, teema ei luonnollisesti nouse kovin usein esiin.

– Olin aikaisemmin töissä Kouvolan vapaaseurakunnassa ja siellä kasteet järjestettiin usein jumalanpalveluksen yhteydessä. Silloin isompi joukko kuuli opetusta kasteesta ja melkein heti tilaisuuden jälkeen ihmiset tulivatkin usein kyselemään jo seuraavasta kastetilaisuudesta.

Myös Helsingissä on tätä mietitty ja kastejuhlia on järjestetty jumalanpalveluksen yhteydessäkin. 

– Se on yksi tapa lisätä kasteopetuksen määrää koko seurakunnalle, Paulus Rissanen kertoo.

– – –

Kasteen rooli Vapaakirkossa

Vapaakirkon yhdyskuntajärjestyksen mukaan kristillinen kaste toimitetaan uskoville veteen upottamalla Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Jumala todistaa kasteessa Pojastaan Jeesuksesta Kristuksesta, pelastuksesta ja iankaikkisesta elämästä, joka on mahdollinen Jeesuksen kärsimisen ja kuoleman takia. Kasteessa uskova tulee puetuksi Kristukseen.

Kasteessa ihminen tunnustautuu Kristuksen seuraajaksi. Ihmisen usko ei ole kasteen peruste, vaikka kaste suoritetaankin vain uskoville. Kaste perustuu Kristuksen sovitustyöhön, jonka lähtökohtana on Jumalan armo ja rakkaus. Ilman ihmisen henkilökohtaista uskoa ei kasteella katsota olevan merkitystä eikä se pelkkänä suorituksena voi pelastaa ihmistä.

Kaste on rajana maailman ja Jumalan valtakunnan välillä. Sen asema on merkittävä juuri tästä syystä. Uskovalle ja seurakunnalle kaste on ilon ja voiton juhla, koska se todistaa sovituksen voimasta.

 

 

Aiheet