Eurovaalitentissä ruodittiin uskonnollista populismia: ”Näen vaarallisena sen, kun kristinusko lyö kättä nationalismin ja konservatismin kanssa”

 

Eurovaaliehdokkaat Janne Kaisanlahti ja Fatim Diarra pohtivat Radio Deissä eurooppalaista ja suomalaista arvoyhteistöä sekä uskonnon ja populismin kytköksiä. Kuva: Mikael Juntunen

– Näen vaarallisena sen, kun kristinusko lyö kättä nationalismin ja konservatismin kanssa, varoittelee vihreiden Fatim Diarra. Keskustan Janne Kaisanlahti muistuttaa, että keskustan ohjelmassa mainitaan yhä maltilliset kristilliset arvot.

– Näen, että meillä nousee voima, joka ei ole lähelläkään suomalaista perusevankelisluterilaista meininkiä. On vaarallista, jos yksi porukka jossain kuvittelee, että heillä on Jumalan sana ja totuuden siemen, kuvaili vihreiden eurovaaliehdokas Fatim Diarra Radio Dein  eurovaalitentissä keskiviikkona.

Helsingin Sanomat kirjoitti viikonloppuna lehden sunnuntaisivuilla konservatiivikristittyjen ja maahanmuuttokriittisen ­uusoikeiston lähentyneen toisiaan Suomessa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen ajoittaa yhteistyön alun alkuvuoteen 2015 Aito avioliitto -yhdistyksen perustamiseen. Yhdistyksen tehtävänä oli vastustaa lakimuutosta, joka mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien avioliiton.

Helsingin Sanomien mukaan konservatiivikristillisen nationalismin keskeisimpiä toimijoita ovat muutamat evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattomat itsenäiset järjestöt sekä muutama kristillinen media, jotka ovat yhdistäneet sisältölinjauksissaan politiikan ja uskonopillisen konservatismin toisiinsa.

”Jos olisikin niin, että todellisuutta olisivat laajat kristilliset arvot eikä vain konservatiivisen porukan oma hedelmä, missä on kaikki tieto.”

– Toimin itse naisjärjestöissä aktiivisesti, ja olemme nähneet, millä tavalla hyvin äärikonservatiiviset liikkeet rahoittavat ehdokkaita, jotka ovat populistisia ja nationalistisia, ja yrittävät rajoittaa vaikkapa naisten oikeuksia, kuvaili Fatim Diarra ilmiötä Radio Dein suorassa lähetyksessä.

– Jos olisikin niin, että todellisuutta olisivat laajat kristilliset arvot eikä vain konservatiivisen porukan oma hedelmä, missä on kaikki tieto. On hirvittävän ylimielistä ajatella, että joku tietty porukka jossakin olisi saanut sen Jumalan viestin puhtaimpana.

Euroopan peruskirjassa ei mainita mitään Jumalasta. Keskustan meppiehdokas Janne Kaisanlahti muistutti Radio Dein eurovaalitentissä unionin arvojen kuitenkin perustuvan juutalaiskristilliseen traditioon.

– Eurooppalainen arvoyhteisö – minun silmälasieni läpi katsottuna – perustuu juutalaiskristillisille arvoille, jotka ovat tulleet Jerusalemista Ateenan ja Rooman kautta Brysseliin, Kaisanlahti kiteytti.

– Arvopohja on taannut uskonnonvapauden Euroopan maissa. Vaikka kristillisyyden merkitys pienenee ja maallistuminen valitettavasti kasvaa, maissa, joissa lainsäädännöllä on kristillinen tausta, uskonnonvapaus on taattu aika hyvin. Jos mennään ateistisiin marxilaisiin maihin tai islamilaisiin maihin, nämä asiat on hoidettu vähän toisin.

Kirkolliskokousedustajanakin toimiva Janne Kaisanlahti tunnustautuu keskustalaiseksi, joka on monessa asiakysymyksessä lähempänä perussuomalaisia kuin omaa puoluettaan.

”Me emme pelastu kuulumalla mihinkään kansakuntaan tai järjestöön.”

Konservatiivisen uskonnollisuuden ja populistisen nationalismin epäpyhä liitto karkottaa Kaisanlahdesta halut harkita puolueen vaihtamista.

– Tässä puolueessa täytyy myös ateistin ja buddhalaisen pystyä toimimaan hyvällä omallatunnolla. Uskohan on henkilökohtainen. Me emme pelastu kuulumalla mihinkään kansakuntaan tai järjestöön, vaan se on Golgatan sovitustyö, jolla pelastutaan – se on jokaisen omalla kohdallaan ratkaistava.

Janne Kaisanlahti ei halua riisua politiikan arvokysymyksiä kristinuskon arvokysymyksistä. Eurovaaliehdokkaana ja evankelis-luterilaisen kirkon ”parlamentaarikkona” hän kuitenkin korostaa maltillista lähestymistapaa yksinkertaistetun populismin vastavoimana.

– Oman puolueeni puolueohjelmassa edelleen mainitaan kristilliset juuret.

Kaisanlahdelle se riittää.

Kuuntele Fatim Diarran ja Janne Kaisanlahden eurovaalitentti [Radio Dei 15.5.2019]:

Keskiviikkona 22.5. klo 9.05 tenttiin saapuvat evankelis-luterilaisessa kirkossa parikymmentä vuotta aktiivisesti toiminut Rkp:n Mikaela Björklund, kokoomuksen Eija-Riitta Korhola, joka on kutsunut seurakuntavaaleihin osallistumista eurovaaleja haastavammaksi sekä ilmastokriisin ratkaisua tärkeimpänä vaaliteemana pitävä KD:n Miikka-Markus Leskinen.

 

Aiheet