Venäjän seurakunnilta myös sotakritiikkiä – ”Mikään poliittinen intressi tai tavoite ei voi oikeuttaa viattomien ihmisten kuolemaa”

 

Puhe sodasta voi tuoda nyt 15 vuotta vankeutta Venäjällä. Kuvassa poliisit ja mielenosoittaja Moskovassa. (Shutterstock)

Sodan pelätään tuovan kansojen välille vihaa sukupolvien ajaksi.

Osa Venäjän protestanttisista evankelisista kritisoi valtionsa toimia Ukrainassa. Helluntaiseurakuntien lehti Ristin Voitto sai viime viikolla muun muassa eduskunnan kautta tulleen, Facebookissa kiertäneen vetoomuksen, jossa 90 Venäjän evankelisten seurakuntien edustajaa vetoaa maanmiehiinsä hyökkäyssodan lopettamiseksi.

Allekirjoittajat nimittävät sotaa vakavaksi veljesmurhaksi ja synniksi: ”Mikään poliittinen intressi tai tavoite ei voi oikeuttaa viattomien ihmisten kuolemaa”, he sanovat. ”Vanhat miehet, naiset, lapset kuolevat. Sotilaat molemmilla puolilla kuolevat, kaupungit ja infrastruktuuri tuhoutuvat.”

IK neliöb. vko 25-26.MJa

Kannanotto suomii humanitaarista katastrofia ja verenvuodatusta mutta ilmaisee huolen myös kansojen suhteista: ”Kansojemme välille kylvetään vihaa, mikä luo vieraantumisen ja vihamielisyyden kuilun tuleville sukupolville. Sota ei tuhoa vain Ukrainaa, vaan myös Venäjää – sen kansaa, taloutta, moraalia ja tulevaisuutta.”

Allekirjoittajien mukaan ”jos todella haluamme luottaa hengellisiin arvoihin, on nyt äärimmäisen tärkeää kuunnella Jeesuksen Kristuksen sanoja: ’Pistä miekkasi tuppeen, sillä joka tarttuu miekkaan, se miekkaan hukkuu.’”

”Kehotamme maamme viranomaisia lopettamaan tämän järjettömän verenvuodatuksen!” evankeliset yli 20 Venäjän kaupungista vetoavat.