Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vapussa on monta puolta

 

Turussa tuhatpäinen joukko lakkipäitä kerääntyi kuuntelemaan perinteistä vappupuhetta ja musisointia. Kuva: Elina Jokinen

Vappu tuo joka vuosi Suomen kaupunkien kaduille tuhansittain juhlivaa kansaa. Perinteinen koulutusta ja ylioppilaita juhlistava merkkipäivä näyttää myös ikävämmän puolensa kun puistot, terveyskeskukset ja putkat alkavat illan mittaan täyttyä humaltuneista juhlijoista.

Vappu ja juhannus ovat poliisille, palokunnalle ja pelastuslaitokselle jokavuotinen ponnistus. Humalaisten noukkiminen merestä, keskeltä katua tai hyisestä puistosta aiheuttaa harmaita hiuksia niin ohikulkijoille kuin itse noukkijoillekin. Vappuun liittyy kuitenkin myös hyviä perinteitä.

Gaudeamus igitur

Suomalainen vappu on perinteisesti ollut työväen ja ylioppilaiden juhla. Tänäkin vuonna monissa kaupungeissa kokoontui kymmeniätuhansia entisiä ja nykyisiä opiskelijoita noudattamaan vappuaaton perinteitä. Helsingissä Havis Amanda -patsaan eli ”Mantan” lakitusta tuli seuraamaan yli 80 000 ihmistä, uutioi Iltalehti – lakitus olikin tavallista näyttävämpi; Aalto-yliopiston opiskelijat lennättivät valtavan luomuksen paikalle pienhelikopterilla.

KRS Krito 10.-23.6.

Turussa Taidemuseonmäelle kerääntyi monituhatpäinen joukko kuuntelemaan perinteistä ylioppilaskunnan puheenjohtajan puhetta sekä yliopiston kuoron ja puhallinorkesterin musisointia. Myös muissa yliopistokaupungeissa vappuaatto alkoi juhlavasti ja kulkueet sekä elävä musiikki toivat toukokuun alkuun elämää. Juhlinnalla oli kuitenkin myös tänä vuonna varjopuolensa

Kotihälytyksiä ja karikoita

Eritoten Helsingissä vappuaattoa seurannut yö oli hyvin levoton. Poliisi sai MTV:n mukaan peräti 394 hälytystehtävää, mikä ylittää viime vuoden tilastot. Kotihälytykset, väkivalta ja ilkivalta olivat pääsyitä poliisin kiireeseen. Vakavampia onnettomuuksia ei ole kuitenkaan tullut poliisin tietoon. Myös Helsingin ensihoitopalvelussa vappuaatto aiheutti tupalmäärän hoidettavia tavalliseen viikonloppuun verrattuna.

Tavallisen toilailun lsäksi eilen Helsingin edustalla oli käydä vakavampi onnettomuus – siirtoajossa ollut hinaaja oli vähällä ajaa karille, uutisoi Kaleva. Syyksi epäillään kapteenin humalatilaa. Merivartiosto lähetti hinaajan perään kaksi partioalusta, kun hinaajaan ei yrityksistä huolimatta oltu saatu yhteyttä ja se oli selvästi poikennut kurssista seilaten suoraan kohti Helsingin edustan matalikkoa. Viime hetkellä kapteeniin saatiin yhteys ja onnettomuus saatiin estettyä.

Vappu on ollut oivaa aikaa myös anarkisteille, jotka ovat marssineet ainakin Tampereella ja Turussa. Tampereella poliisi on pidättänyt viisi marssijaa, jotka olivat heitelleet ajoneuvoja kananmunilla ja pulloilla ja pysäyttäneet liikenteen valtaamaltaan Rongankadulta. Osa anarkisteista asettui Rongankadulle yömyöhään asti.

Vaihtoehtoinen vappu

Eilen ja tänään monilla piakkakunnilla oli kuitenkin tarjolla myös vaihtoehtoista vappuohjelmaa niille, jotka eivät innostu alkoholista ja yökyöpeliydestä. Eritoten lapsiperheille oli tarjolla monenlaista vappuriehaa. Muun muassa Helsingin ja Turun yliopistojen biologian ja maantieteen ainejärjestöt järjestivät yliopiston tiloissa perinteikkäät vappukarkelot, joissa lapsille tarjottiin monenmoista puuhaa. Myös erilaisia rauhallisia piknikkejä vietettiin hyvän sään suosiessa Etelä-Suomessa.

Seurakunnat eivät myöskään jääneet rannalle ruikuttamaan vaan hyödynsivät juhlatunnelmaa järjestäen erilaisia tapahtumia. Turussa tarjolla oli modernia urkumusiikkia ja Vaasassa sadat ihmiset kokoontuivat Jeesus-marssille rukoilemaan kotikaupunkinsa puolesta. Helsingissä esimerkiksi Haagan seurakunta järjesti lähetyksen hyväksi koko perheen vapputapahtuman, johon kuului muun muassa nukketeatteria ja torvisoittoa.

Myös opiskelijoiden – joiden juhla vappu erityisesti on – oli mahdollista monilla paikkakunnilla viettää aikaa leppoisasti alkoholittomissa merkeissä niin piknikeillä kuin lautapeli-illoissakin.