Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Vappu kokosi kristittyjä yhteen ympäri Suomea

 

Kuva vuoden 2015 vapputapahtumasta. Kuva: Mikael Tammilehto

Vappupäivänä ympäri Suomea järjestettiin erilaisia yhteiskristillisiä vapputapahtumia. Kristityt kokoontuivat yhteen muun muassa Porissa, Lahdessa, Kuusankoskella, Seinäjoella ja Helsingissä. Jeesus-marssi taas järjestettiin esimerkiksi Tampereella, Raahessa, Heinolassa ja Raumalla. Tämän lisäksi lukuisat yksittäiset seurakunnat järjestivät omia vapputapahtumiaan.

Helsingin Koko perheen vappu -tapahtumassa Senaatintori täyttyi iloisesta puheensorinasta, kymmenistä Jeesus-aiheisista viireistä ja Jeesus Sinua varten -ilmapalloista. Erinomainen sijainti houkutteli paikalle tuhansia ohikulkijoita. Yksinkertainen, musiikkipainotteinen ohjelma ja lavan vieressä ollut pomppulinna olivat tapahtuman keskiössä. Tapahtumassa esiintyivät muun muassa Jukka Leppilampi, Jippii-kuoro, sekä Pekka Simojoki EtCetera -kuoronsa kanssa.

Jeesus-marssi toi ja tuo kristityt yhteen

Hengellinen musiikki, yhteislaulut, lyhyet puheenvuorot ja kristittyjen yhteys olivat keskeinen osa eilen järjestettyjä vapputapahtumia. Yhteiskristilliset vapputapahtumat juontavat juurensa Lontoossa 1987 järjestettyyn Jeesus-marssiin. Suomeen se rantautui vuonna 1992.

SRO neliöb. 10-16.6.

-Ensimmäinen marssittiin Helsingin Kaisaniemessä kesäkuussa. Marssin ideana oli olla todistusta uskosta, mutta eihän kesällä ole ketään Helsingissä, Radio Dein toimitusjohtaja Kirsi Rostamo nauraa.

Uudeksi ajankohdaksi valikoitui jo seuraavasta vuodesta alkaen vappu, koska silloin ihmiset ovat liikkeellä. Yhteiskristillisen vappujuhlan ideana ei ollut ainoastaan yhdistää kristittyjä, vaan myös tarjota vaihtoehtoista toimintaa.

-Kristityillä on usein ongelma nämä tietyt humalaan menevät juhlat. Ei ehkä löydä oloaan kodikkaaksi Ullanlinnanmäellä, missä laulaminen ja tunnelma on ryyppylaulua ja sen sorttista.

Jeesus-marssit ja Helsingin Vappumissiot ovat alusta saakka olleet yhteiskristillisiä. Joillain paikkakunnilla on sekä Jeesus-marssi, että juhla, toisilla Jeesus-marssi on jäänyt pois, mutta juhla on pysynyt.

-Ydinidea on lähtenyt Jeesus-marssista. Sitä ennen ei ollut vastaavia yhteiskristillisiä vapputapahtumia.

Helsingin vapputapahtuman taustalla oli kymmeniä paikallisia seurakuntia, herätysliikkeitä, hengellisiä järjestöjä ja muita tukijoita.

Seinäjoella teemana yhteys

Seinäjoella vappupäivänä järjestetty kristittyjen yhteinen vappumissio kokosi yhteen noin tuhat ihmistä. Kuten Helsingissä, myös Seinäjoella ohjelma koostui pääosin musiikista ja lyhyistä puheista.

-Meillä oli useita muutaman minuutin pituisia paikallisten seurakuntien työntekijöiden puheita ja aina välissä musiikkia. Oman sävynsä tämän vuoden juhlaan toi Seinäjoella muutama päivä sitten tapahtunut traaginen veriteko, jossa kuoli 15 -vuotias tyttö koulutoverinsa surmaamana, tapahtuman juontaja Päivi Saloranta kertoo.

Seinäjoella teemana oli tänä vuonna Paras yhteys, joka kuului puheissa niin yhteytenä Jumalaan kuin ihmisten keskinäisenä yhteytenä.

Seinäjoen Vappumissiolla on pitkät perinteet. Alkujaan mukana oli myös Jeesus-marssi, joka vei lopulta urheilutalolle, jossa tapahtumaa jo silloin järjestettiin.

-Aika ajoi kuitenkin Seinäjoella marssin ohi ja on keskitytty järjestämään hyvä yhteinen juhla, jossa tärkeää on juuri tuo saman katon alla oleminen, vaikka ollaan eri seurakuntakodeista.

Seinäjoella tapahtumaa olivat järjestämässä Radio Dei, paikallinen helluntaiseurakunta, vapaaseurakunta ja luterilainen seurakunta, sekä muutama herätysliike.