Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vapaakristilliset yhteisöt mukana reformaation merkkivuodessa

 

Martti Lutherin patsas Wittenbergin aukiolla muistuttaa reformaation suuresta merkityksestä koko kristikunnalle. Ensi vuonna sitä käsitellään laajasti ympäri Eurooppaa. Suomessa merkkivuosi yhdistyy itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaan. Kuva: Shutterstock

Seurakuntia haastetaan järjestämään yhteisiä paikallisia tapahtumia vuonna 2017.

Uskonpuhdistus alkoi 31.10.1517, jolloin Martti Luther julkaisi 95 teesiään. Vuonna 2017 siitä tulee kuluneeksi 500 vuotta.

Maailmalla merkkivuotta muistetaan näyttävästi. Suomessa evankelis-luterilainen kirkko viettää sitä nimen Armoa 2017! alla. Tavoitteena on tehdä reformaatiota ja sen merkitystä tunnetuksi ja järjestää siihen liittyvää toimintaa myös paikallisella tasolla.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Merkkivuoden tapahtumien järjestämisessä periaatteita ovat paikallisuus, ekumeenisuus ja tulevaisuus sekä liittyminen Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen. ”Tuplajuhlavuoden” tapahtumia valmistellaan yhdessä kristillisten kirkkojen ja paikallisseurakuntien kanssa.

Mahdollisuus pitää Raamattua esillä

Suomen Evankelinen Allianssi (SEA) järjesti viime vuoden toukokuussa tiedotus- ja ideointipalaverin Helsingin Vapaakirkossa. Tilaisuudessa muodostettiin eri ryhmiä valmistelemaan merkkivuoden tapahtumia. Osanottajat jakaantuivat media-, rukous-, kampanja- ja suurtapahtumaryhmiin, jotka aloittivat itsenäisen suunnittelutyön.

– Merkkivuosi on seurakunnille erinomainen mahdollisuus pitää esillä sitä, mikä merkitys Raamatulla ja uskolla on ollut Suomelle. Se on mahdollisuus vahvistaa paikallista kristittyjen yhteyttä sekä viedä ihmisille evankeliumia luontevalla tavalla järjestämällä esimerkiksi paikallisia tapahtumia ja juhlia, innostaa Suomen Evankelisen Allianssin merkkivuosikoordinaattori Tapio Luoma-aho.

Näkyvyyttä mediassa

Myös vapaakristillisten yhteisöjen verkostoissa on jo pohdittu sitä, miten merkkivuoden tarjoamaan yhteistyön mahdollisuuteen voitaisiin tarttua. Suomen vapaakristillisen neuvoston (SVKN) jäsenyhteisöille on heitetty ehdotus esimerkiksi lehtien yhteisen reformaatioliitteen, kirjoitussarjan tai vastaavan yhdessä tuotetun aineiston julkaisemisesta. Lehtien päätoimittajat organisoivat tätä hanketta.

– Juhlavuoden vietossa korostuu kristittyjen ja eri seurakuntien paikallinen yhteistyö ja sopivalla tavalla myös yhteistyö muiden yhteiskunnan toimijoiden, kuten kaupungin, koulujen ja paikallisten yhdistysten kanssa, Tapio Luoma-aho kertoo.

– Seurakunnat voisivat kutsua juhlavuoden paikalliseksi tapahtumaksi esimerkiksi Lasse Heikkilän Suomalaisen messun tai järjestää yhdessä itsenäisyyspäiväjuhlan. Merkkivuosi haastaa meitä huomioimaan myös eri tavoin syrjäytyneet ja rukoilemaan Suomen puolesta.

Paikallistapahtumien lisäksi teema näkyy myös kristillisessä mediassa. Mediakampanjassa tullaan korostamaan Raamatun myönteistä merkitystä Suomen kansalle ja koko yhteiskunnalle. Lisäksi kristillisiltä kustantajilta on tulossa teemavuoteen liittyviä julkaisuja.

 

Koko juttu Ristin Voiton numerossa 3/2016.