Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Vapaakirkko muuttaa toimintojaan Tampereelle — Vapaakirkon ydintä ovat paikalliset seurakunnat ja niiden elinvoimaisuus

 

Kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen johdatti vapaaseurakuntien johtavat työntekijät pohtimaan yhdessä keinoja seurakuntien uudistamiseksi ja elinvoimaisuuden parantamiseksi.

Vapaakirkon näyn ytimenä ovat seurakuntaelämän uudistaminen ja elinvoimaisuuden kehittäminen sekä uusien seurakuntien istuttaminen.

Keskeisten toimijoiden muutto Tampereelle tuo Suomen Vapaakirkolle entistä paremmat edellytykset olla läsnä koko Suomessa. Kirkon näyn ytimenä ovat seurakuntaelämän uudistaminen ja elinvoimaisuuden kehittäminen sekä uusien seurakuntien istuttaminen.

– Omaa kuplaa on hyvä aika ajoin ravistella, totesi kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen vapaaseurakuntien johtavien työntekijöiden päivillä Kiponniemessä toukokuussa. Toteamukseen sisältyy monta asiaa. Suomen Vapaakirkon toiminnot muuttavat saman katon alle Tampereelle Teopolikseen Sairaalankadulle. Muutto on merkittävä kirkon eri toimintojen yhteistyölle, jota se monipuolistaa. Ja yhteistyömahdollisuudet sekä seurakuntien että muiden kuin kirkon omien toimijoiden kanssa lisääntyvät.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Kuplia on syytä ravistella myös seurakunnissa. Vapaakirkon näkynä on sekä seurakunnan uudistaminen ja elinvoimaisuuden kehittäminen että uusien seurakuntien istuttaminen.

– Molemmissa tarvitaan rehellistä puhetta ja asioiden tunnistamista. Niin kauan kuin emme tajua, missä olemme, olemme kuin lääkäreitä, jotka yrittävät parantaa ilman diagnoosia, Hannu Vuorinen linjaa.

Seurakuntien elinvoimaisuuden kehittämiseen ja uudistamiseen tarvitaan ihmisiä, jotka ovat innostuneita ja palavat visiolleen. Työ on pitkäjänteistä ja määrätietoista. Yhdessä on sovittava, miten seurakunnassa toimitaan.

– Muistakaa aina, että kulttuuri syö strategiat aamupalaksi. Siksi ne eivät voi olla ristiriidassa keskenään, Hannu Vuorinen muistuttaa.

Kenno_Leier_web
Kenno Leier haastoi johtajia miettimään uusia tapoja elää seurakuntana nykyisen kokouskulttuurin sijaan.

Espoon vapaaseurakunnan pastori Kenno Leier peräänkuuluttaa uutta tapaa elää seurakuntana. Voisiko seurakuntaelämä olla jotakin muuta kuin mihin olemme tottuneet?

– Meillä on sairaus nimeltä kokous. Meillä on kokouksia kaikkeen. Olemme ymmärtäneet, että sanoessa: ”Menkää siis ja tehkää…”,  Jeesus tarkoittikin: ”Menkää siis ja pitäkää kokouksia, Kenno Leier nauraa.

Leier tutustui uudenlaiseen seurakuntakulttuuriin asuessaan Englannissa Sheffieldissä, missä paikallinen seurakunta oli ajautunut ahdinkoon ja joutui luopumaan kirkkorakennuksistaan. Tässä tilanteessa seurakunnan oli löydettävä keino elää ja toimia yhdessä ilman kirkkorakennusta. Syntyi aivan uudenlainen, entistä vireämpi seurakunta.

Evankeliumin viestinnän rajat: tuotteistetaanko viesti vai sen välittäjä?

Digitaalisen aikakauden ilmiöt huolestuttavat. Myös hengellisen työn parissa on noussut suuntaus, jossa viestin viejä pyrkii tuotteistamaan itsensä.

– En ole vakuuttunut siitä, että tämä piirre on hyvä. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä vähemmän luotan kykyyni vastustaa ylpeyden kiusausta. Ylpeys tuhoaa Jumalan työn sinussa ja se tuhoaa sinut, Hannu Vuorinen haastaa kuulijoita.

Apostolien tekojen 3. luvussa Pietari ja Johannes olivat menossa rukoilemaan temppeliin. Syntymästään asti rampa kerjäläinen pyysi heiltä almua. Mutta Pietari sanoi: ”Hopeaa ja kultaa minulla ei ole, mutta mitä minulla on, sitä minä sinulle annan. Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimessä: nouse ja kävele.”

Pietari tarttui miestä oikeasta kädestä ja auttoi hänet ylös, ja siinä samassa mies sai voimaa jalkoihinsa ja nilkkoihinsa. Hän hypähti pystyyn, seisoi jalkojensa varassa ja käveli, ja hän tuli temppeliin, hyppeli kulkiessaan ja ylisti Jumalaa.

Kansanjoukon kerääntyessä heidän ympärilleen Pietari sanoi: ”Mitä te meitä katsotte? Ikään kuin me omalla voimallamme tai hurskaudellamme olisimme saaneet tämän miehen kävelemään – –  Usko, jonka Jeesus antaa, on tehnyt tästä miehestä terveen, niin kuin te kaikki näette.”

Vuorinen haluaa, että tiedostamme kiusaukset, joita Jumalan siunaukseen liittyy. – Kun Jumalaa siunaa seurakuntaansa, hengelliselle johtajalle syntyy helposti ajatus, että se on hänen omaa ansiotaan, ja hän unohtaa, että kyseessä on Jumalan työ, jota hän tekee kauttamme, Vuorinen muistuttaa.

DSC_4145
Vapaakirkon johtavien työntekijöiden päivillä pohdittiin yhdessä seurakuntien uudistamista ja elinvoimaisuuden parantamista.

Vapaakirkon johtavien työntekijöiden päivää vietettiin Kiponniemessä Vesangassa 11.–12.5. Päivien teema —Yhdessä olemme enemmän — keskittyi vahvistamaan seurakuntien yhteyttä ja rakentamaan yhteistyötä eri vapaakirkollisten toimijoiden kesken. Paikalla oli vapaaseurakuntien johtavia työntekijöitä ja vanhimmistojen puheenjohtajia ympäri Suomea.