Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vankiloissa hengellisen herätyksen aalto

 

Ex-Criminal Day järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Kuva: Antti Rautava

Helsingin Narinkkatorilla järjestettävä Ex-Criminal Day ei ole yhden päivän juttu. Se osa vankilatyötä, jonka kautta jo sata vankia on löytänyt Jeesuksen.

Citymission järjesti Ex-Criminal Dayn ensimmäisen kerran vuosi sitten Helsingin Narinkkatorilla. Tapahtuma taltioitiin DVD:lle, jota levitettiin Suomen vankiloihin, jotta vangitkin pääsivät tapahtumaan mukaan.

– Tapahtuma meni viime vuonna tosi hyvin. Suomen vankiloissa on tullut monia vankeja uskoon ja yksi väline tässä ovat olleet DVD:t, Ali Niemelä Citymissionista kertoo.

KRS Krito 10.-23.6.

Ensi viikolla 1.8. Ex-Criminal Day järjestetään uudestaan samassa paikassa Narinkkatorilla. Tilaisuus on jokaiselle ihmiselle suunnattu. Sen kautta tavalliset ihmiset voivat kuulla, mitä Jumala tekee rikollisten elämässä.

– Kun rikollinen tulee uskoon, naapurusto huomaa sen. Poliisit eivät enää ramppaa ja elämä rauhoittuu.

– Silloin aletaan miettimään, mitä entiselle rikolliselle on tapahtunut. Voiko Jumala todella muuttaa ihmisen elämän, itsekin huumeista vapautunut Niemelä kuvaa.

Herätys kulkee sykleissä

Niemelän mukaan hengellistä herätystä ei voi hallita. Yhtäkkiä he vain huomasivat sen alkaneen. Ensin talous- ja väkivaltarikollinen Pekka Korkala tuli uskoon Kuopion vankilassa Lauri ”Late” Johanssonin kautta. Johansson istuu elinkautista. Kolmoismurhaaja tuli uskoon vankilassa vuonna 2007.

– Ensin Kuopiossa tuli parikymmentä vankia uskoon. Sitten Pekka siirrettiin Pelsolle ja sieltä Vaasan vankilaan. Niissäkin tuli vankeja uskoon, Niemelä selittää.

Vangit perustavat veljespiirejä, joissa puhuvat uskonasioista ja rukoilevat yhdessä. Niemelän mukaan herätys alkoi noin kuukautta ennen ensimmäistä Ex-Criminal Day -tapahtumaa. Reilussa vuodessa uskoon tulleiden vankien lukumäärä on noussut sataan.

Lauri Johanssonin esimerkki on vaikuttanut vankeihin vahvasti. Niemelä sanoo tienneensä heti Johanssonin uskoon tulon jälkeen, että vankien keskuudessa alkaa tapahtumaan.

– Se kulkee sykleissä, jengiä tulee uskoon, sitten se hiljenee. Mutta sitten tulee uusi aalto.

Ensi viikolla Ex-Criminal Dayssa uskoon tulleet vangit todistavat Jumalan muuttavasta työstä elämässään. Johanssonin ja Korkalan lisäksi puheenvuoron saavat muun muassa vuoden 1996 nyrkkeilyn raskaansarjan Suomen mestari Jukka Järvinen, vankilassa istunut kitaristilegenda Jukka Tolonen sekä parituhatta vankia uskon tielle johtanut 88-vuotias Antti Sainio.

Todistusten lisäksi tapahtumassa kuullaan musiikkia muun muassa Toloselta ja Lauri Johanssonin vaimolta Heidi Johanssonilta. Osallistujille tarjotaan raikasta lähdevettä, sekä mahdollisuus rukoukseen rukousteltassa.

Tilaisuudesta kuvataan DVD-dokumentti, jota jaetaan jälleen Suomen vankiloissa. Citymission on Vapaa evankeliumiyhdistys ry:n toimintamuoto, joka toimii yhteiskristillisesti eri seurakuntien ja kirkkojen kanssa.