Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Vanhustenhoidon taso riippuu enemmän asenteista kuin rahasta

 

Maritta Haavisto ja Päivi Topo vaativat Radio Dein viikon debatissa ikäihmisille oikeutta ulkoiluun.

Ikäihmisten hyvinvointi vanhainkodeissa riippuu monissa tapauksissa enemmän siitä, miten kyseisessä vanhainkodissa on totuttu toimimaan kuin siitä, onko hoitoon riittävästi resursseja, sanoo Roihuvuoren palvelukeskuksen johtaja Maritta Haavisto.

Maritta Haavisto keskusteli keskiviikkona Radio Dein viikon debatissa Ikäinstituutin johtajan Päivi Topon kanssa. Topo on toimeenpannut kansalaisaloitteen, joka vaatii lakiin kirjausta, että ympärivuorokautisessa hoidossa oleville vanhuksille on taattava oikeus tunnin mittaiseen ulkoiluun joka päivä.

– Ulkoilun kirjaaminen lakiin olisi yksi tapa varmistaa, että muistisairaiden vanhusten perusoikeudet toteutuvat, vaikka itsemääräämisoikeutta joudutaankin muistirairauden takia muuten rajoittamaan, Topo perustelee.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Jos laki tulisi voimaan, se merkitsisi Maritta Haaviston mukaan suurta muutosta monen vanhainkodin toimintatapoihin. Rahapulaan muutos ei hänen mukaansa kaatuisi.

– Riippuu siitä, miten ulkoilu organisoidaan. Kyllä se ainakin viikonloppuna tarkoittaisi jonkinlaista lisäkustannusta, mutta paljolti on kyse asennemuutoksesta. Kyllä tällä henkilökunnalla, mitä nyt on pystyttäisiin tekemään paljon nykyistä enemmän.

Monet julkisuuteenkin tulleet epäkohdat vanhustenhoidossa johtuvat Haaviston mukaan enemmän hoitolaitoksiin pesiytyneistä toimintatavoista kuin rahasta.

– Se, pääseekö vanhus päivän aikana vuoteestaan ylös on sataprosenttisesti toimintakulttuuri- ja johtajamisasia. Ei Suomessa ole missään niin heikkoa hoitajamitoitusta, ettei ehtisi käydä ihmistä nostamassa ylös. 

– En usko, että kukaan hoitaja haluaa tehdä tarkoituksella töitään huonosti, mutta hyvin usein mennään mukaan tiettyyn rutiiniin ja toimintakulttuuriin ja sopeudutaan siihen, Haavisto lisää.

Viikon debatti uusitaan Radio Deillä keskiviikkona klo 13 ja sunnuntaina klo 20. Ohjelman voi kuunnella myös Radio Dein arkistosta.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)