Vanhoillislestadiolaisten johto ohjeistaa väkeään paljastamaan pedofiliatapaukset poliisille

 

Pääsihteeri Tuomas Hänninen.

KUUNTELE KLIPPI. Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen johto oheistaa liikkeeseen kuuluvia kertomaan kaikki pedofiliatapauksiin liittyvät tietonsa poliisille ja lastensuojeluviranomaisille. Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo, että vanhoillislestadiolaisten tulee oppia toimintatapa, jossa ”otetaan yhteyttä ensin poliisiin eikä rauhanyhdistyksen johtokuntaan”.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen keskusjärjestö myöntää kymmenet pedofiliatapaukset ja -epäilyt liikkeen sisällä. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n tietoon on tullut 70:stä 100:aan pedofiliatapausta tai epäilyä, joista iso osa perheen sisäisiä.

Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusliitto aikoo ryhtyä yhteistyöhön lastensuojeluviranomaisten ja poliisin kanssa ehkäistäkseen tulevat pedofiliatapaukset liikkeen piirissä.  Tästä lähtee myös ohjeitus liikkeen piirissä toimivalle kenttäväelle.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Vanhoillislestadiolaisten tulisi tässä asiassa toimia niin kuin muutekin suomalaiset toimivat. Eli kun he kohtaavat asian, joka liittyy lasten hyväksikäyttöön, niin oikea suunta ensimmäiseen yhdistykseen ei ole SRK tai rauhanyhdistyksen johtokuntaa vaan viranomaiset, sanoo pääsihteeri Tuomas Hänninen.

Vanhoillislestadiolaiset tekevät liikkeen piirissä runsaasti lapsi- ja nuorisotyötä.

– Työ on laajaa, mutta välttämättä kaikki rakenteemme, ohjeemme ja koulutuksemme eivät ole siinä asennossa kuin niiden tulisi tänä päivänä olla.

Pääsihteerin mukaan liikkeessä aiotaan kuulla kuluvan vuoden aikana järjestelmällisesti lapsi- ja nuorisotyön piirissä toimivia työntekijöitä ja maallikoita. Tavoitteena on lisätä turvarakenteita ja kouluttaa lasten kanssa työskenteleviä havaitsemaan väärinkäytökset aiempaa herkemmin.

– Kentällä tulee olla tietoa tämäntyyppisten asioiden tunnistamiseen ja ihmisillä rohkeutta ottaa yhteyttä viranomaisiin. Yhteydenoton viivästymisen haitat kulminoituvat aina uhriin.

Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen haastateltavana Radio Dein Toivon päivässä maanantaina 11.4. klo 14.20.

Kuuntele, mitä Tuomas Hänninen vastaa kysymykseen, onko hänelle Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistyksen pääsihteerinä tullut tietoon tapauksia, joissa rippisalaisuutta on käytetty väärin pedofiilirikkomuksista epäiltyjen suojelemiseksi? (Toimittaja Kai Kortelainen)

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)