Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja: Myöhään tulevat kutsut karsivat vähäosaisia vanhempainilloista

 

Opettajien ammattijärjestön OAJ:n kehittämispäällikkö Nina Lahtinen ja Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila kohtasivat Viikon debatissa.

Opettajien ammattijärjestön (OAJ) kehittämispäällikkö Nina Lahtinen ja Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila harmittelivat Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona, että juuri ne vanhemmat, joita eniten kaivattaisiin vanhempainilloissa ovat sieltä usein poissa.

Kurttilan mukaan yksi suuri syy on koulujen kutsumistavassa. Kutsut vanhempainiltoihin tulevat liian myöhään, esimerkiksi vain viikkoa aiemmin, eikä niitä ole käännetty riittävän monelle kielelle. Siksi erityisesti vähäosaiset vanhemmat jäävät helposti syrjään.

– Tämä tekee osallistumisen vaikeaksi yksinhuoltajaperheille ja monikulttuurisille perheille. Kuinka oletetaan, että kolmivuorotyötä tekevä yksinhuoltaja pääsee paikalle viikon varoitusajalla, Kurttila kysyi debatissa.

Vanhempainliiton mukaan 75 prosenttia yläkouluikäisten vanhemmista sanoo, ettei tunne lapsensa luokkakaverien vanhempia. Siksi vanhempainillat pitäisi Kurttilan mielestä järjestää niin, että vanhemmat tutustuisivat toisiinsa, eikä opettaja vain esitelmöisi asioista. 

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

OAJ:n Lahtinen mukaan ei pidä yleistää, sillä on myös kouluja, joissa vanhempainillat toimivat hyvin ja vanhemmat pääsevät osallistumaan. Hän myös huomautti, että Vanhempainliiton keskeisiä tehtäviä on huolehtia siitä, että vanhemmat tapaisivat myös kouluajan ulkopuolella eivätkä vain vanhempainilloissa.

– Haaste on siinä, miten vanhemmat saataisiin ymmärtämään, etteivät vanhempainillat ole enää samanlaisia opettajan yksipuheluita kuin vanhempien omassa lapsuudessa, Lahtinen sanoi.

vanhempainillat toimivat useimmissa kouluissa hyvin ja vanhemmat pääsevät osallistumaan. Hän myös huomautti, että Vanhempainliiton keskeisiä tehtäviä on huolehtia siitä, että vanhemmat tapaisivat myös kouluajan ulkopuolella eivätkä vain vanhempainilloissa.

– Haaste on siinä, miten vanhemmat saataisiin ymmärtämään, etteivät vanhempainillat ole enää samanlaisia opettajan yksipuheluita kuin vanhempien omassa lapsuudessa, Lahtinen sanoi.

Kurttila mukaan viesti menee kyllä perille kunhan se kerrotaan oikein. Vanhempainliitto on kokeillut joissakin kouluissa uutta tapaa houkutella vanhempia vanhempainiltoihin. Ideana on, että lapset kutsuvat vanhempansa.

Radio Dein Viikon debatti kuullaan uusintana sunnuntaina 26.1. klo 20-21. Keskustelu on kuunneltavissa myös Radio Dein ohjelma-arkistossa.

Lue myös:

OAJ:n ja vanhempien nokittelu värittää koulukeskustelua 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)