Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Valtaosa kirkon työntekijöistä uskoo saatanan olemassaoloon

 

Kaksi kolmesta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon työntekijästä uskoo, että rukouksen avulla voidaan parantaa ihmisiä. Vain joka sadas kirkon työntekijä katsoo, ettei Jumala tee parantamisihmeitä nykyaikana. Myös saatanan olemassaoloon uskoo valtaosa kirkon työntekijöistä, kun kaikista suomalaisista paholaista pitää todellisena alle kolmannes. Asia käy ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen ja Radio Dein tekemästä tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Radio Dein ja Kirkon tutkimuskeskuksen laajassa tutkimuksessa tiedusteltiin evankelis-luterilaisen kirkon työntekijöiltä, miten he suhtautuvat muun muassa rukouksen voimaan ja ihmeparanemisiin. Kyselytutkimukseen vastasi runsaat 1900 kirkon työntekijää. Sähköpostitse 15.-28.2. toteutetun kyselyn vastausprosentti oli 31.

Radio Dei ja Kirkon tutkimuskeskus kysyivät laajasti seurakunnan eri työalueiden työntekijöiltä, mitä mieltä olet väittämästä, ”Jumala tekee ihmeitä myös nykyajassa, esimerkiksi parantaa ihmisiä”.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Kysely osoitettiin laajasti seurakuntien eri työaloilla työskenteleville, muun muassa papeille, diakoniatyöntekijöille, kanttoreille, lapsi- ja nuorisotyöntekijöille ja tiedottajille.

Kaksi kolmasosaa (64%) kirkon kaikista työntekijöistä sanoo uskovansa vakaasti Jumalan voiman voivan parantaa sairauksista. Lisäksi useampi kuin joka neljäs (29%) pitää uskoon ihmeparantumisten mahdollisuuden olevan vähintäänkin todennäköistä.

Ainostaan yksi prosentti kirkon työntekijöistä ei usko lainkaan ihmeparantumisten mahdollisuuteen. Kolme prosenttia kirkossa työskentelevistä pitää Jumalan tekemiä parantumisihmeitä nykyaikana epätodennäköisenä.

Ylen MOT-ohjelma käynnisti tällä viikolla kirkossa kiivaan keskustelun demoneista ja henkivalloista sekä siitä, miten kirkon ja erityisesti pappien tulisi suhtautua saatanan olemassaoloon ja MOT:n ohjelmassa esitettyyn riivaajien ulosajamiseen.

Kirkon tutkimuskeskuksen ja Radio Dein tutkimus paljastaa, että kirkon työntekijät ottavat puheen pahan voimasta ja pimeyden henkivalloista tosissaan.

Kyselytutkimus kertoo, että 68 prosenttia kirkon eri työalojen työntekijöistä sanoo uskovansa vakaasti saatanan olemassaoloon. Tämän lisäksi joka viides kirkon työntekijä pitää persoonallisen pahan olemassaoloa todennäköisenä. Vain kaksi prosenttia kirkossa työskentelevistä ei usko saatanan olemassaoloon lainkaan ja neljä prosenttia sanoo pitävänsä olemassaoloa epätodennäköisenä.

Kirkon työntekijöiden suhtautuminen henkivaltoihin ja hengelliseen todellisuuteen poikkeaa varsin radikaalilla tavalla kaikkien suomalaisten uskosta ja uskomuksista. Kirkon tutkimuskeskuksen vuonna 2011 toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan vain 31 prosenttia kaikista suomalaisista ilmoitti uskovansa  saatanan olemassaoloon.

Rukouksen voimakin saa kirkon miehiltä ja naisilta vahvan kannatuksen. Lähes yhdeksän kirkon työntekijää kymmenestä (86 %) ilmoittaa vakaasti uskovansa Jumalaan, joka vastaa rukouksiin. Lisäksi persoonallisen, rukouksiin vastaavan Jumalan olemassaoloa pitää vähintäänkin todennäköisenä joka kymmenes (9%) kirkossa työskentelevä.

Radio Dei julkaisee tutkimustulokset kokonaisuudessaan 14. maaliskuuta Kirkon tutkimuskeskuksen analysoitua koko tutkimusaineiston kattavasti.

Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki esittelee tutkimustuloksia Radio Dein Ajankohtaistunnilla. Kuuntele.

Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Seppo Simola ja dogmatiikan professori Miikka Ruokanen vetävät johtopäätöksiä tutkimustuloksista Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona 20.3. klo 9-10. Uusinta klo 13-14 ja lauantaina 23.3. klo 20-21.

Lue myös:

”Puolet kirkon työntekijöistä ottaa helvetin vakavasti”

”Vain joka toinen naispappi uskoo Jeesuksen syntyneen neitseestä”

Johanna Korhonen Jalovaarasta: Kirkon johtamisjärjestelmä ei toimi

Radio Dei julkaisi Kallion kirkon äänitallenteen kokonaisuudesaan

MOT:n Kirsi Skön: Jalovaaran väite väärentämisestä ei pidä paikkansa

”Pirkko Jalovaara syyttää MOT-ohjelmaa ääniraidan väärentämisestä”

Junkkaala MOT-ohjelmasta: Epäusko paholaisen aiheuttamaa – eivät sairaudet”

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)