Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Väitös: Kreationismi saattaa eriytyä omaksi uskonnokseen

 

Kreationismin perustana on Raamatun luomiskertomus. Kuva: Jenny Kumpula.

Uusi systemaattisen teologian alalta tehty väitöskirja käsittelee biologisen evoluution kieltävää kreationismia eli luomisoppia.

Kreationismin perustana on Raamattu, mutta aiheesta ensi viikolla väittelevän Petteri Niemisen mukaan se saattaa olla jopa eriytymässä kristinuskosta omaksi uskonnokseen.

– Tuloksena saattaa tulevaisuudessa olla uusi uskonto, joka polveutuu kristinuskosta mutta poikkeaa siitä poissulkevuudessa, Raamatun oikeellisuuden todistamisessa tieteellisten löytöjen avulla sekä sitaattikokoelmassa, joka voi olla muodostamassa kreationistista kaanonia Raamatun rinnalle, Nieminen arvelee.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Analyysi kreationistisista teksteistä

Väitöstutkimuksessa on analysoitu englannin- ja suomenkielisiä kreationismin puolesta puhuvia tekstejä sekä niihin kohdistettuja evoluutioteorialle myönteisiä vastineita. Niemisen analyysin mukaan kreationistiset tekstit perustuvat tieteellisten löydösten sijaan virheargumentteihin ja kokemusperäiseen ajatteluun muun muassa auktoriteetteihin vetoamisen perusteella.

Lääketieteen tohtori, filosofian tohtori ja teologian maisteri Petteri Niemisen väitöskirja A unified theory of creationism – Argumentation, experiential thinking and emerging doctrine tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston filosofisessa tiedekunnassa 25. maaliskuuta.