Väinölät vinkkaavat: Arkihellyys ykköseksi!

 

Teija ja Juhani Väinölä ovat pyrkineet vetämään vanhempina yhtä köyttä.
– Lasten on hyvä nähdä myös hellyyttä vanhempiensa välillä, soveliaissa rajoissa, Teija ymmärtää. (Kuva: Sanna Takala)

Tyhjenevä pesä ei pelota Teija ja Juhani Väinölää. Avioliittotapahtumilla on paljon annettavaa myös lapsensa jo aikuisiksi kasvattaneille.

– Eilen iski haikeus, kun katseli monen pienen muksun kanssa pyöriviä pareja, Teija Väinölä, 50, myöntää.
– Sitten tulee se klassinen tunne, että olisi pitänyt viettää lasten kanssa enemmän aikaa, kun he olivat pieniä. Nyt odotan innolla lastenlapsia, Juhani Väinölä, 52, jatkaa.

Eurassa asuvan parin kolmesta lapsesta kotona asuu enää kuopus. Ajatus vuoden sisällä tyhjenevästä pesästä on ajankohtainen. Luopuminen tuntuu luonnolliselta, muttei helpolta.
– Kun tyttäremme muutti aikoinaan banaanilaatikoiden kanssa pois, minulta pääsi poru. Muutaman kuukauden kuluttua hän palasi joksikin aikaa uudelleen kotiin ja itkin silloinkin, Teija naurahtaa.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Opit jakoon

Tyhjenevän pesän ongelman Teija ja Juhani arvelevat olevan erityinen silloin, kun on eletty liikaa lasten ehdoilla ja parisuhde on unohtunut muun touhun jalkoihin. Useilla avioliittoleireillä heille on kirkastunut parisuhteen vaalimisen tärkeys.
– Ensimmäisen leirin jälkeen, vuonna 1998, olimme niin innostuneita, että kutsuimme muutaman ystäväparin kesämökille ja jaoimme oppimaamme. Lähellä asuvista isovanhemmista on vuosien varrella ollut paljon apua. Kahdenkeskinen aika silloin tällöin on järjestynyt helposti. Yksittäisiä tähtihetkiä tärkeämmäksi Teija ja Juhani nostavat kohtaamisen arjessa ja arkihellyyden.
– Pienet hetket, vaikkapa yhteiset terassikahvit ruoan jälkeen, ovat tunneyhteyden vaalimisen ydin. Kuljemme päivittäin osan työmatkasta yhdessä ja se on ollut hyvä käytäntö. Eräältä leiriltä nappasimme sen neuvon, että suukotamme aina erotessamme ja iltaisin ja sanomme ”rakastan sinua”. Se voi kuulostaa lällyltä, muttei ole kärsinyt inflaatiota. Koskaan ei tiedä, milloin kohtaaminen on se viimeinen, Teija toteaa.

Retkeilemään ja tukipariksi


Uuden elämänvaiheen kynnyksellä on ollut pientä painetta keksiä uutta, yhteistä harrastusta jokaviikkoisen circuit-jumpan lisäksi. Aikoinaan on käyty kädenvääntöä siitä, missä määrin Juhani voi uppoutua intohimoonsa, metsästykseen.
– Retkeily kiinnostaa kumpaakin ja nyt siihen on hyvä mahdollisuus, Juhani kertoo.
Myös tukiparityö houkuttaa. Kummitytölle on jo häälahja valittuna.
– Sponssaamme paria avioliittoleirille, Teija kertoo.

Jos omat lapsensa kasvattanut pari saisi antaa ohjeen nuorille vanhemmille, mikä se olisi?
– Pistäkää muksut hommiin. Siivoamaan, pyykkäämään ja laittamaan ruokaa. Vaatiminen on työlästä siinä hetkessä, mutta palkitsee myöhemmin. On hienoa huomata, ettei jälkikasvu ole uusavutonta, Juhani kiteyttää.

 

Parempi avioliitto ry järjestää kesällä neljä avioliittoleiriä, joille kaikenikäiset parit ovat tervetulleita. Lisätietoa: www.parempiavioliitto.fi

 
Parempi avioliitto ry artikkelibanneri