Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vainajan tuhkauksen jälkeisestä siunaamisesta tarkemmat ohjeet

 

Kirkon kuvapankki/Kirkkohallitus

Piispainkokous keskusteli aloitteesta, joka koskee vainajan tuhkauksen jälkeen tapahtuvaa hautaan siunaamista. Tuhkaukset ovat lisääntyneet, ja yhä useammin omaiset pyytävät siunaamista vasta tuhkauksen jälkeen.

Kirkollisten toimitusten oppaassa todetaan, että siunaaminen voi tapahtua tuhkaamisen jälkeen painavista syistä, joita ei kuitenkaan määritetä tarkemmin. Niukka ohje on aiheuttanut asiasta epätietoisuutta seurakunnissa ja hautaustoimistoissa.

Vainajien tuhkaaminen on yleistynyt voimakkaasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Suomen krematoriotoiminnan tilaston mukaan 25 vuotta sitten vain 16,3 prosenttia vainajista tuhkattiin. Vuonna 2007 tuhkausten osuus kaikista hautaamisista oli jo 36,2 prosenttia. Viime vuonna kuolleita oli yhteensä 53 629. Heistä yli puolet (51,25 prosenttia) tuhkattiin. Vainajien tuhkaaminen on selvästi yleisempää isommissa kaupungeissa kuin muualla Suomessa. Helsingissä jopa 84,4 prosenttia vainajista polttohaudattiin vuonna 2016. Keskeisinä syinä polttohautauksen yleistymiseen on paitsi tilanahtaus hautausmailla niin myös muuttuneet asenteet. Tuhkaukseen suhtaudutaan aikaisempaa myönteisemmin.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.