Uutta musiikkia julkaiseva Nina Åström kaipaa livetilanteisiin: ”Hinku olisi kova”

 

Kokkolalaislähetöinen Nina Åström on julkaissut kaikkiaan 17 lalbumia. Tähän mennessä tuotanto on koostunut suomen-, ruotsin- ja englanninkielisistä kappaleista. Kuva: Natte Witick

Muusikko Nina Åström julkaisee uutta tuotantoa, jossa on vahva kansainvälinen sävy. Hankkeen sysäsi liikkeelle pandemia. – Kun ei ole päässyt astumaan koneeseen, tämä on ollut tapa pitää yhteyttä yhteistyökumppaneihin eri puolila maailmaa.

Syksyn kalenteriin voi merkitä Nina Åströmin tarjoileman karkkipäivän parillisten viikkojen perjantaiden kohdalle. Ensimmäinen herkkuhetki on luvassa 24. syyskuuta, jolloin Suomea euroviisuissakin edustanut laulaja julkaisee yhdessä Markus Vainionpään kanssa säveltämänsä uuden kappaleen Puutarha.

– Teksti on ollut mielessäni kauan. Pyörittelen yleensä pieniä aihioita pitkään ja kirjoitan niitä matkan varrella muistiin, Åström kertoo.

SRO-ARK, neliöb. 18.7.-14.8. MJa

Syksyn aikana Åström aikoo julkaista Youtube-kanavallaan uuden sävellyksen joka toinen perjantai ensi viikosta alkaen. Soittajien ja laulujen kirjoittajien joukossa on liuta kansainvälisesti arvostettuja musiikin ammattilaisia.

”Kun elän kristittynä, eteen tulee asioita, joista pitää päästää irti.”

Ensimmäisenä julkaistavan Puutarha-kappaleen jousissa kuullaan hollantilais-italialaista ammattisellisti ja sessiomuusikko Luca Gentaa, joka on säveltänyt muun muassa Suomen vuoden 2000 Eurovision laulukilpailun edustuskappaleen A Little Bit, jolla Åströmille heltisi 18. sija Tukholmassa järjestetyssä viisufinaalissa.

– Lucan fraseeraus on ihan ykköstä. Olemme nähneet paljon yhdessä, Åström hehkuttaa.

Puutarhan lyriikka kypsyi hänen mielessään hitaasti kuin hyvä viini. Laulun aihio sai alkunsa vuosia sitten käsiin sattuneesta lastenkirjasta.

– Kirjassa oli yksi puu, jossa olivat tosi hienot lehdet – ja puu tiesi sen. Tuli syksy – aika, jolloin lehdet pitäisi tiputtaa. Puu ei kuitenkaan halunnut päästää niistä irti, ja lopulta lehdet alkoivat mätänemään oksiin. Mikään ei ollutkaan enää hienoa.

Kevään tultua muut puut olivat lastenkirjan tarinassa valmiita vastaanottamaan uuden kasvun. Sen sijaan vanhoista lehdistään kaikin voimin liian pitkään kiinni pitänyt puu ei siihen pystynytkään.

– Kun elän kristittynä, eteen tulee asioita, joista pitää päästää irti. Ellet päästä, jähmetyt etkä mene eteenpäin, Nina Åström kuvailee.

Laulaja kutsuu irti päästämisiä pieniksi kuolemiksi. Ne tekevät kipeää, mutta ovat ainoa vaihtoehto, jotta muutos parempaan voisi tapahtua.

– Jokainen, joka on käynyt niitä läpi, tietää, mistä puhun. Niiden täytyy tulla, jotta voi tulla se, mitä Herra haluaa antaa.

Kappaleen kertosäkeessä puhutaan Jeesuksesta porttina puutarhaan, jossa totuus ja armo asuvat.

– Vaikka pitää luopua, Jeesus on se puutarha, joka ei muutu. Siinä puutarhassa asuu aarre.

”Hinku olisi päästä livetilanteisiin eri maihin.”

Syksyn aikana julkaisuun tulevien laulujen tekijöinä ja muusikkoina vilahtelee nimiä useista eri kansallisuuksista. Joukossa on venäjänkielinen raita Бог – моя защита (Boch maja zashita), jonka ovat kirjoittaneet Gerasim ja Vera Solyanic. Suomeksi laulu voisi kääntyä ”Jumala on suojanani”.

עמוק  (Ein bor amok) -kappaleen on kirjoittanut israelilainen Miriam Givoni. Jos laulu suomennettaisiin, sanat voisivat saada muodon: ”Ei ole niin syvää kuilua.”

– Lankoja on ollut paljon käsissä. Yhdessä tekeminen on hienoa, se lähentää meitä.

Yksi langoista keriytyy tänä vuonna 70 vuotta täyttäneeseen amerikkalaiskitaristi Phil Keaggyyn, jonka tuottajanjälkeä ja soitantaa kantautuu kuulijoiden korviin yhtenä Nina Åströmin perjantaikarkkipäivistä.

Laajat verkostot omaavaa Åströmia kutkuttaa muusikkojen välisen kansainvälisen yhteistyön ohella ajatus uusien kappaleiden esittämisestä Suomen rajojen ulkopuolella.

– Sekin riippuu siitä, pääseekö lentokoneeseen astumaan. Hinku olisi kova päästä livetilanteisiin eri maihin. Ehkä ensi vuonna.

Nina Åströmin haastattelu ja Puutarha-singele kuullaan ensimmäistä kertaa Radio Deissä maanantaina 20.9. kello 16.10. Nina Åströmin Youtube-kanavalla kappale julkaistaan perjantaina 24.9.

 
Dei, artikkeliban. 29.6.- MJa