Uusi löytö vahvistaa Raamatun kuvausta pakkosiirtolaisuudesta

 

Kuvituskuvassa babylonialaista nuolenpääkirjoitusta. (Wikipedia)

Kerrostumat, tuhka ja nuolenpäät viittaavat sekasortoiseen vaiheeseen Jerusalemin tullessa vallatuksi.

Jerusalemissa tehty arkeologinen löytö näyttää vahvistavan Raamatun historiankerronnan (2. Kun. 25:1–15). Luvussa kerrotaan, miten Babylonian kuningas Nebukadnesar piiritti ja valtasi Jerusalemin ja vei sen asukkaat pakkosiirtolaisuuteen, sekä kuvataan myös temppelin hävitys.

Nyt Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat ovat löytäneet kaivauksissaan Siionin vuorella kyseisen aikakauden nuolenpäitä, rautakautisia ruukunsirpaleita, valaisimia ja merkittävän arvolöydön, ”kulta- ja hopeatupsun tai -korvakorun”.

Hgin rttukoulu vkot 31 ja 32 Smy

Historian professori Shimon Gibsonin mukaan löydökset kertovat kaupungissa olleen vaurasta väkeä Babylonian vallatessa sen vuosien 587/586 vaiheilla. Löydettyjen nuolenpäiden hän kertoo olleen babylonialaissoturien suosimia ja ”melko arkisia” tuon ajan taistelutantereilla.

Löydösten sekalaisuus viittaa hänen mukaansa juuri Jerusalemin sotaisaan valloitukseen.

– Yhdistelmä tuhkan peittämää kerrosta täynnä esineitä, joissa on sekaisin nuolenpäitä ja hyvin erikoisia koristeita, viittaa jonkinlaiseen hävitykseen ja tuhoon. Kukaan ei hylkää kultakoruja eikä kenelläkään ole nuolenpäitä kotitalousjätteissään, professori toteaa.

 

Aiheet