Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Uusi etu- ja sukunimilaki astui voimaan vuoden 2019 alusta – lapsella voi olla jopa neljä etunimeä

 

Kuva: Wikimedia Commons/Creative Commons

Vuoden 2019 alussa astui voimaan uusi etu- ja sukunimilaki. Lain mukaan sukunimiä voi olla kaksi ja etunimiä jopa neljä. Muutokset vaikuttavat seurakunnissa sekä kasteisiin että avioliitoon vihkimisiin.

Nimilainsäädäntöä on haluttu päivittää vastaamaan kansainvälisiä nimikäytäntöjä ja perherakenteiden muuttumista. Uudistunut lainsäädäntö mahdollistaa kahden sukunimen yhdistämisen esimerkiksi niin, että lapsella on sekä äidin että isän sukunimen yhdistelmä. Sukunimi voidaan kirjoittaa yhteen väliviivalla tai kahtena erillisenä sanana. Sukunimen kirjoitusmuoto on päätettävä nimeä valittaessa. Sukunimiä voi olla enintään kaksi.

Lapsi voi jatkossa saada kolmesta neljään etunimeä. Lainsäädäntö edellyttää, että jokaisella on etunimi, joka ei ole omiaan aiheuttamaan pahennusta tai haittaa, eikä ole etunimeksi ilmeisen sopimaton.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

Uuden lain mukaan vanhempien tulee ilmoittaa lapsen nimi kolmen kuukauden kuluessa. Seurakuntien on tarkastettava nimen lainmukaisuus ja siirrettävä asia tarvittaessa maistraatille. Avioliittoon vihittävien pitää jatkossa valita sukunimensä jo avioliiton esteiden tutkimisvaiheessa.