Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Uuden tien päätoimittaja Santeri Marjokorpi: Inkerin kirkon pappislupauksessa ei ole mainintaa Venäjästä

 

– Inkerin kirkon pappislupauksessa luvataan pysyä Jumalan sanassa ja evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa, sanoo Santeri Marjokorpi. Kuva: Matti Korhonen

Piispa Mari Leppänen väitti Radio Deissä Piispan kyselytunnila, että Inkerin kirkon kirkkojärjestyksessä todettaisiin, että kirkossa vihittävä pappi sitoutuisi noudattamaan Venäjän perustuslakia. Näin kirkkojärjestyksessä ei kuitenkaan lue.

Seurakuntalaisen artikkelissa Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen totesi seuraavaa: ”Inkerin kirkon kirkkojärjestyksessä sanotaan, että heidän kirkkoonsa vihittävä pappi sitoutuu noudattamaan Venäjän federaation perustuslakia ja piispan tehtävänä on valvoa sitä. Eli kyllähän silloin näillä papeilla on jonkinlainen yhteys sinne.” Artikkeli pohjautui Piispan kyselytunti -ohjelmaan Radio Deissä keskiviikkona 4. lokakuuta.

Uusi tie -lehden päätoimittaja Santeri Marjokorpi kumoaa väitteen virheellisenä.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

– Toisin kuin julkisuudessa on väitetty Inkerin kirkon kirkkojärjestyksessä ei ole mitään mainintaa Venäjän federaation perustuslaista. Siinä on piispan tehtäviin liittyen yleinen ohje siitä, että piispan tulee vaalia yhteiskuntarauhaa ja yleistä lainkuuliaisuutta. Tämä koskee kuitenkin ainoastaan piispaa ja vastaavanlaisia lausumia löytyy käytännössä kaikkien kirkkojen kirkkojärjestyksistä.

Marjokorpi toteaa, että Inkerin kirkon pappislupauksessa ei ole mitään mainintaan Venäjästä, vaan siinä luvataan pysyä Jumalan sanassa ja evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa.

– Lisäksi sitoudutaan olemaan levittämättä harhaoppeja. Papiksi vihittävä myös ilmaisee tahtonsa jakaa Jumalan sanaa ja sakramentteja. Vain tähän Inkerin kirkossa vihittävät papit sitoutuvat. Se vastaa oleellisilta osiltaan samaa, mihin myös Suomessa vihityt papit sitoutuvat.