Utsjoen kirkko pysyy lämpimänä ennätyspakkasissakin

 

Utsjoen kirkko

Suomen tämän talven pakkasennätys meni viime yönä rikki Utsjoella.

Utsjoen seurakunnan kirkkoherra Arto Seppäsen mukaan 37,9 asteen pakkanen ei kuitenkaan ”tunnu vielä missään”, ja seurakunnan rakennuksetkin pysyvät hyvin lämpiminä.

Utsjoen kivikirkko on rakennettu 1850-1853. Se lämpenee nykyään öljyllä.

– Nostamme peruslämpöä jumalanpalvelusten ajaksi normaaliksi huoneenlämmöksi. Entisaikoina, kun ei vielä ollut lämmitystä, kirkon kaikki ovet ja ikkunat avattiin talvisin jumalanpalveluksen alussa, koska ulkona oli lämpimämpi kuin sisällä, Arto Seppänen kertoo.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Seppäsen mukaan Utsjoen seurakunta järjestää jumalanpalveluksia neljässä eri pisteessä.

– Karigasniemen kappelissa ja Nuorgamin sekä Nuvvuksen rukoushuoneissa nostamme lämpöä vastaavasti tilaisuuksien ajaksi.

Kolme viikkoa yli 45 astetta pakkasta

Seppänen on toiminut Suomen pohjoisimman seurakunnan kirkkoherrana jo kahdeksantoista vuotta. ”Suomen ylimmäinen pappi” toteaa, että sääolosuhteet ovat karaisseet kestämään kylmyyttä hyvin.

– Yhden käden sormilla voi laskea ne kerrat, kun on jokin virkamatka jäänyt tekemättä sään takia. Kerran tuli lumivyöry tielle ja matka päättyi siihen.

– Vuonna 1999 täällä oli kolmen viikon ajan joka päivä yli 45 astetta pakkasta. Sen jälkeen ei ole enää mikään tuntunut missään.

Suomen kaikkien aikojen pakkasennätys tehtiin vuonna 1999 Kittilän Pokassa. Pakkasta oli tuolloin 51,5 astetta.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma