Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Uskovatko kristityt huuhaahan muita enemmän?

 

Kuva: iStockphoto.

”Porttiteorian” mukaan kristillinen usko on ensimmäinen askel kriittisen ajattelun sammuttavalle tielle, joka johtaa kaikenlaisen ”huuhaan” omaksumiseen.

Kuuluuko kristillinen usko samaan kastiin kuin vaikkapa astrologia, energiahoidot, enkeliterapiat, homeopatia, telepatia ja ufot? Internetin palstoilla voi usein havaita jonkinlaisen porttiteorian kaltaisen käsityksen, jonka mukaan kristityksi tuleminen on ensimmäinen askel kriittisen ajattelun sammuttavalle turmiolliselle tielle, jonka päässä odottavat vaihtoehtolääketiede ja salaliittoteoriat.

Vuonna 2008 joukko Baylorin yliopiston tutkijoita julkaisi laajan tutkimuksen, jossa Gallup-tutkimuslaitos oli palkattu kysymään amerikkalaisilta heidän uskomuksistaan.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Vastaavia pienempiä tutkimuksia oli tehty ennenkin, mutta viimeistään tämä tutkimus kuitenkin paljasti mielenkiintoisia seikkoja. Ensinnäkin, konservatiiviset kristityt muodostavat verrattain pienen osuuden niistä, jotka uskovat okkultistisiin tai paranormaaleihin ilmiöihin. Sen sijaan konservatiivisiin kristittyihin verrattuna hyvin suuri osa teologisesti liberaalien kirkkokuntien jäsenistä tai täysin uskonnottomista ihmisistä uskoi niihin.

Kirkossa käyvät torjuvat paranormaalit ilmiöt

Kyselyssä kysyttiin muun muassa suhtautumista sellaisiin väitteisiin kuin ”jotkin ufot ovat todennäköisesti avaruusaluksia toisista maailmoista”, ”fysikaaliseen maailmaan on mahdollista vaikuttaa ainoastaan mielen avulla” tai ”astrologit, kädestä ennustajat, tarot-korttien lukijat, ennustajat ja meediot voivat nähdä tulevaisuuteen”.

Lisäksi kyselyyn vastaajille esitettiin heidän uskonnollista vakaumustaan koskevia kysymyksiä. Lopulta vastausten pohjalta luotiin indeksi, joka jaotteli vastaajat neljään kategoriaan ”korkeasta” ”matalaan” sen mukaan, kuinka vahvasti he näihin väitteisiin ilmoittivat uskovansa: korkea tarkoittaa, että uskoo vahvasti ja matala päinvastaista.

Miltä tulokset tällöin näyttävät? Ainakin kirkossa käymättömyys esiintyy yhdessä vahvasti para­normaalien ja okkultististen uskomusten kanssa. Niistä, jotka ilmoittivat, etteivät koskaan käy kirkossa, peräti 31 prosenttia kuului ”korkeaan” kategoriaan. Vastaavasti niistä, jotka ilmoittivat käyvänsä kirkossa useammin kuin kerran viikossa, vain kahdeksan prosenttia kuului tähän kategoriaan. Paranormaali ja okkultistinen huuhaa eivät viihdy kovin hyvin konservatiivisen kristityn kallon sisällä.

Teologisesti liberaalien ja konservatiivien välillä havaittiin tutkimuksessa selviä eroja. Lue lisää aiheesta Uuden Tien verkkosivuilta (Uskovatko kristityt huuhaahan muita enemmän?).

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet