USKOT-foorumi laatii viharikoksista varjoraportin

 

Kuvituskuva: Saklakova/iStock

Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumi ja Rikosuhripäivystys käynnistävät yhteistyössä tiedonkeruun Suomessa tapahtuneista viharikoksista. Varjoraportti tulee perustumaan uhrien kokemuksiin.

Raportin tarkoituksena on kerätä viranomaistiedon tueksi tietoa viharikoksista sekä kehittää tapoja tukea viharikosten uhreja. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen varjoraportti toteutetaan Suomessa.

USKOT-foorumin toiminnanjohtajan Inka Nokso-Koiviston mukaan raportin laatiminen on tärkeä askel viharikosten vastaisessa toiminnassa.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

– Viharikokset ovat erityisen vahingollisia, koska rikos ja rikoksen aiheuttamat haitat eivät kohdistu vain uhriin vaan laajempaan ihmisryhmään, joihin uhri kuuluu tai hänen oletetaan kuuluvan. Tällaisia haittoja ovat pelon lisääntyminen ja turvallisuuden tunteen katoaminen, hän kertoo USKOT-foorumin tiedotteessa.

Nokso-Koivisto toteaa, että mikäli viharikoksia ei tunnisteta, niiden syihin on vaikea puuttua. Tämän takia on tärkeää tunnistaa rikoksen syyt. Järjestöjen kautta tapahtuvan tiedonkeruun toivotaan madaltavan ilmoituskynnystä.

– Arvioiden mukaan vain pieni osa viharikoksista raportoidaan viranomaisille. Jotta viharikoksista saadaan kattava kuva, on kynnystä viharikoksista kertomiseen madallettava. Tässä järjestöjen kautta tapahtuvalla tiedonkeruulla voi olla merkittävä rooli.

Viharikoksesta voi tehdä ilmoituksen uhri, uhrin läheinen tai rikoksen silminnäkijä. Ilmoituksen voi tehdä, vaikka asiasta ei olisi ilmoitettu poliisille. Varjoraportointi on osa oikeusministeriön Against Hate -hanketta, jota rahoittaa EU-komissio.