Uskonnolla merkitystä Syyrian kansannousussa

 

Syyrian kansannousussa turvallisuusviranomaisten ja mielenosoittajien yhteenotoissa on kuollut jo kymmeniä. Sunnimuslimien mielestä shiiamuslimit ja kristityt nauttivat etuoikeuksia.

Suomen Lähi-idän instituutin johtaja Ari Kerkkänen nimeää syyrialaisten erityiseksi tyytymättömyyden syyksi poikkeustilalain, joka on ollut vuodesta 1963 asti. Laki on mahdollistanut mielivaltaiset pidätykset, rajoittanut poliittista toimintaa ja median vapautta. Myös kansalaisjärjestöjen toimintavapaus on kapea.

Kansa kärsii köyhyydestä ja työttömyydestä. Työttömyysprosentti on arviolta jopa 20 prosenttia. Viimevuosien kuivuuden vuoksi maassa on jopa miljoona maan sisäistä siirtolaista.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Myös uskonnolla on merkitystä kansannousussa.
– Enemmistönä olevat sunnimuslimit ovat pitkään olleet pinnan alla tyytymättömiä siihen, että hallinto, armeija ja poliisi ovat shiiamuslimitaustaisten alawiittien hallussa. Sunnien mielestä Syyrian kristitty vähemmistö nauttii alawiittien kanssa etuoikeuksia, Ari Kerkkänen sanoo.

Kerkkänen muistuttaa, etteivät Syyrian kristityt ole yhtenäinen ryhmä, ja että kristityt ja muslimit ovat tottuneet elämään ja työskentelemään yhdessä. Valtion merkittävissä viroissa on kristittyjen suhteellinen osuus suurempi kuin heidän osuutensa väestöstä.

Kristittyjen asema Syyriassa on parempi kuin monissa muissa arabimaissa. Syyrialaisilla on uskonnon harjoittamisen mutta ei valitsemisen vapaus. Kristitty voi kääntyä muslimiksi, mutta muslimi ei voi kääntyä kristityksi.