Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Unna Lehtipuu arvostelee median katastrofiuutisointia

 

Unna Lehtipuu esitti näkemyksiään suomalaismedian toiminnasta Radio Dein Päivän vieraana keskiviikkona.

KUUNTELE KLIPPI. Viestintäalan ammattilainen Unna Lehtipuu kritisoi suomalaismedian toimintaa viimeaikaisten luonnonkatastrofien uutisoinnissa.
– Köyhän Sri Lankan tulvat uhkaavat huomattavasti suurempaa ihmisjoukkoa kuin mediassa runsaasti näkyvyyttä saaneet Australian tulvat, mutta media on huomannut vain jälkimmäisen.

Sri Lankkaa koetelleissa rankkasateissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä. 400 000 srilankalaista on evakoitu tilapäismajoitukseen telttaleireihin.

Tulvivilla alueilla Sri Lankan itäosassa asuu yli miljoona ihmistä. Vuotavat viemärit herättävät pelkoa lavantaudin ja muiden sairauksien leviämisestä.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Sri Lankassa ovat sateet jatkuneet jo viikkoja, mutta koska se ei ole länsimaa eikä sieltä saa yhtä näyttävää uutiskuvaa kuin Australiasta, median kiinnostus on jäänyt heikoksi, toteaa juuri Suomen World Visionin uutena viestintäjohtajana työt aloittanut Unna Lehtipuu.

Viestinnän ammattilaisen mukaan suomalainen media ei ole vielä havahtunut Sri Lankan tilanteen vakavuuteen.

– Meillä Suomessa ollaan hyvin vahvasti sen varassa, mihin kansainvälisen uutiskärjen silmä osuu. Draaman määrä on se, minkä varaan uutistyössä lasketaan paljon.

Avustusjärjestöille mediahuomiolla on ratkaiseva merkitys. Pitkäkestoisille katastrofeille on vaikea löytää avustusvaroja, koska median kärsivällisyys ei riitä pitkittyneiden kriisien seuraamiseen.

– Avustusjärjestöjen kannalta se on iso haaste. Kun kamerat lähtevät kentältä, sillä on suuri vaikutus keräystulojen määrään. Joskus joutuu toimimaan uutisvirtaa vastaan ja on vain yritettävä antaa äänensä niille, joilla ei ole kovaäänisiä ja kameralaitteita paikan päällä.

Radio Dein lähettää torstaina silminnäkijähaastattelun Sri Lankan tulvatilanteesta.  Ajankohtaistunnilla torstaina 20.1. klo 9.03-10.00 haastateltavana Sri Lankan maajohtaja Suresh Bartlettin. Uusinta klo 13.03-14.00.

 

Miksi Sri Lankan tulvakatastrofi ei näy Suomen uutisissa, mutta yhtä kaukainen Sudan saa länsimaissa paljon näkyvyyttä? Kuuntele Unna Lehtipuun vastaus:

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)