Unkari vahvisti avioliiton naisen ja miehen väliseksi liitoksi

 

Kuvassa Unkarin parlamenttitalo Budapestissa. Kuva: Sari Savela

Unkarin parlamentti hyväksyi joulukuussa perustuslain muutoksen, jonka mukaan avioliiton määritelmä pysyy yhden naisen ja yhden miehen välisenä liittona.

Perustuslain muutos hyväksyttiin Unkarin parlamentissa joulukuussa selvällä äänten enemmistöllä 134-45. Perustuslaissa on nyt kirjattuna: ”Unkari suojelee avioliittoinstituutiota miehen ja naisen välisenä liittona  ja perhettä kansakunnan säilymisen perustana. Perheen perusta on avioliitto ja vanhemman ja lapsen suhde. Perheessä äiti on nainen ja isä mies.” Asiasta uutisoi Christian post.

Samalla hyväksyttiin laki, jonka mukaan adoptoida saavat vain avioparit ja ne yksineläjät, jotka ovat saaneet adoptioon poikkeusluvan. Lupia myöntää perheasioista vastaava ministeriö. Samaa sukupuolta olevat parit eivät voi jatkossa adoptoida lapsia. Unkari ei ole laillistanut samaa sukupuolta olevien avioliittoa, mutta tunnustaa samaa sukupuolta olevien rekisteröidyn parisuhteen.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Lain muutos on kohdannut voimakasta vastustusta Unkarin LGBTQ-yhteisön ja ihmisoikeusjärjestöjen taholta. Amnestin Unkarin-johtaja David Vig luonnehti lain hyväksymispäivää ”ihmisoikeuksien pimeäksi päiväksi.”