Raamattu alusta loppuun ‑tapahtumassa tunnelma on kuin Jukolan viestissä

 

Eläinlääkäri Minna Kujala-Wirth opettaa Tampereen Raamattu alusta loppuun -tapahtumassa Hoosean kirjaa.

Raamatun opetustapahtumia, joissa käydään Raamattu läpi kolmen päivän aikana, on pidetty jo muutaman vuoden ajan. Suosituissa tapahtumissa luennoivat niin teologit kuin maallikotkin.

”Tunnelma oli kuin Jukolan viestissä. Pyöritään yhdessä saman asian äärellä. Koko ajan on joku osuudella ja sitä seurataan. Samalla itse seilataan edes takaisin, käydään syömässä, nukkumassa, tullaan takaisin. Aiheeseen liittyvää materiaaliakin on myytävänä. Koko ajan tapahtuu jotain, joka liittyy elämän tärkeimpään asiaan, ja ympärillä on mielenkiintoista porukkaa saman asian äärellä.” Näin Kaisa Koivula kuvasi tunnelmaa Turun Raamattu alusta loppuun (RAL) -tapahtumassa, joka pidettiin tammikuussa 2020. Kaisa on vantaalainen psykoterapeutti, joka luennoi myös seuraavassa tapahtumassa Tampereella Pispalan kirkossa 26.-28.3.2021.

Alun perin Tampereen tapahtumaan odotettiin kolmeasataa osallistujaa, mutta nyt mahdollisten rajoitusten aikana paikalle tulijoiden määrää on rajattava. Luennot pidetään Pispalan kirkossa, mutta samanaikaisesti ohjelmaan voi osallistua etänä monessa muussakin seurakunnassa. Etätapahtuma aiotaan toteuttaa ainakin Lempäälän, Pälkäneen, Pirkkalan, Hämeenkyrön, Oriveden, Lopen, Sastamalan, Kauhajoen ja Vantaan Hämeenkylän seurakunnissa. Tapahtumaa on mahdollista seurata verkon kautta myös kotoa käsin.

IK-opisto vuosisop.,vko3-4, neliöb,MJa

RAL-viikonlopun erityisluonne on, että Raamattua opetetaan lähes yhtäjaksoisesti koko viikonlopun. Jokaisesta Raamatun kirjasta on kahdenkymmenen minuutin mittainen opetus. Toinen erityispiirre on, että luennoitsijoita on yli 30 ja lähes puolet heistä ovat maallikkoja. Luentojen pitäjät ovat Raamatunopetusakatemian kurssin käyneitä sekä Tampereen seudun seurakuntien työntekijöitä.

– Kyseessä on kirja, jonka sanomassa on elämän syvin mielekkyys ja joka lahjoittaa ikuisen elämän. Motivaatiota lisää se, että Raamatun opettaminen on katoava luonnonvara kirkossamme ja sen sanoman tuntemus kovin ohutta, kertoo RAL-tapahtumien ”isä” Eero Junkkaala.

– Raamatunopetusakatemian kursseilla rohkaisemme pappeja ja maallikoita tässä kirkon perustehtävässä. RAL-viikonlopuissa tarjoamme kansalaisille tiiviissä paketissa sen, mitä olemme Raamatusta löytäneet, sekä tiedollista antia että hengellistä, Junkkaala jatkaa.

Kun uskoo Raamatun olevan totta, sitä haluaa oppia tuntemaan entistä paremmin ja mielellään kertoa myös toisille

Yksi tapahtuman luennoitsijoista on eläinlääketieteen tohtori Minna Kujala-Wirth Mäntsälästä. Hän kertoo, että on jo kotona aikanaan lukenut lasten Raamattua. Kun uskon asiat tulivat omakohtaisiksi, Raamattu on vienyt lähemmäksi Jeesusta, innostanut ja johtanut tekemään parannusta ja alkanut muuttaa elämää. Minna kertoo rakkaimmaksi Raamatun kirjakseen Johanneksen evankeliumin.

– Mutta autiolle saarelle voisin kyllä ottaa mukaan psalmit ja pari ensimmäistä Mooseksen kirjaa, Minna toteaa.

Kempeleläinen tekniikan lisensiaatti Timo Hakkarainen luennoi RAL-viikonlopussa psalmeja. Hänelle rakkain Raamatun kirja on Galatalaiskirje, mutta Vanhasta testamentista häntä lähellä ovat Joosuan kirja ja Saarnaajan kirja. Hän kertoo, että Raamattuun perehtymisen myötä elämään on löytynyt aivan uudenlaista merkityksellistä sisältöä. Usko on tuonut elämään myös aivan konkreettisia muutoksia.

– Kun uskoo Raamatun olevan totta, sitä haluaa oppia tuntemaan entistä paremmin ja mielellään kertoa myös toisille, Timo sanoo.

Tampereen RAL-tapahtuman järjestäjinä ovat Harjun seurakunta ja Raamatunopetusakatemia sekä Kansan Raamattuseura, Suomen Raamattuopisto ja Hämeen ev.lut. Kansanlähetys. Tapahtuman johtajana on Eero Junkkaala ja paikallisena koordinaattorina lähetyssihteeri Riitta Laiho. Ohjelma löytyy nettisivulta www.raamatunopetusakatemia.fi/tapahtuma Tampereen jälkeen seuraava RAL-viikonloppu on Lahdessa Keski-Lahden kirkossa 15.-17.10.2021 ja sitä seuraava Jyväskylässä 18.-20.3.2022.